Banu a „vărsat” la DNA! Procurorii investighează finanțarea ilegală a prezidențialelor din 2009 cu 250.000 euro

0

Rechizitoriul din dosarul de corupție „Berca – Banu”, lucrat de DNA Bacău, atestă că fostul deputat PDL, Mihai Banu, s-a confesat procurorilor anticorupție dezvăluind mecanismul unei finanțări ilegale, în cuantum de 250.000 euro, a campaniei prezidențiale din 2009. Banii au ajuns la diverse persoane din conducerea PDL Bacău de la acea dată, fiind oferiți de omul de afaceri Viorel Rusu, în schimbul promisiunii că-i vor fi atribuite mai multe contracte de achiziții publice odată cu menținerea la guvernare a democrat-liberalilor. DNA Bacău a disjuns cauza din dosarul amintit, iar finanțarea ilegală face acum obiectul unui nou dosar penal aflat în lucru. 

Mihai Banu afis campanieConform rechizitoriului, Mihai Banu le-a vorbit procurorilor despre finanțarea ilegală a campaniei din 2009 într-o declarație dată la 17 iulie 2015, când fostul deputat se afla în arest preventiv în dosarul de corupție în care DNA l-a trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Banu a dezvăluit că omul de afaceri Viorel Rusu (Conextrust & Rustrans), denunțător în dosarul său de corupție, ar fi „sponsorizat” cu 250.000 de euro campania prezidențială din 2009, suma de bani ajungând în posesia mai multor persoane cu putere de decizie de la vârful PDL Bacău. În schimbul generoasei sponsorizări, PDL urma să-l ajute pe Rusu să obțină mai multe contracte publice, în condițiile rămânerii la guvernare a „faimosului” Guvern Boc. Potrivit rechizitoriului, DNA Bacău continuă cercetările în dosarul sponsorizării ilegale, acesta anunțându-se – de pe acum – 0 adevărată bombă politică.

Neculai Olaru, șeful PDL în 2009

Neculai Olaru CETÎn 2009, organizația PDL Bacău era condusă de Neculai Olaru, fost subprefect al județului Bacău și, ulterior, prefect, odată cu venirea în PDL a parlamentarilor Gabriel Berca și Mihai Banu, „dezertați” din PNL Bacău în aprilie 2010. În jurul lui Olaru se agregase o grupare formată din mai mulți politicieni care s-au dezis de fostul lider al PDL Bacău, Vasile Nistor, acesta din urmă trecut în Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu. Între aceștia se numărau Vasile Drăgănuță (fost președinte al municipalei PDL), Tudorița Lungu, în prezent copreședinte al PNL Bacău, Vasile Drăgușanu, actualmente consilier local PNL, dar și Silviu Bondor, consilier județean PNL. După preluarea puterii în PDL Bacău de către gruparea Berca – Banu, Olaru s-a reorientat și a „defectat” către PNL, unde primarul Romeo Stavarache i-a oferit un post călduț la conducerea CET SA Bacău, societate de termoficare ajunsă în faliment între timp. Ulterior, Olaru a fost plasat de Stavarache pe listele cu care USL (PSD – PNL) a candidat la Consiliul Județean Bacău, devenind – cum altfel – consilier județean din partea USL în urma localelor din 2012.

Fostul prefect Constantin Scripăț, „turnător” în dosarul Berca-Banu

scripatRechizitoriul DNA confirmă statutul de martori al mai multor politicieni PDL, aflați în prezent în PNL în urma fuziunii prin absorbție dintre cele două formațiuni politice. Practic, toată conducerea fostei PDL Bacău a dat cu subsemnatul în fața procurorilor DNA, inclusiv ex-președintele Olaru sau fostul prefect Constantin Scripăț (foto), un apropiat al grupării Berca – Banu. Procurorii au consemnat în rechizitoriu faptul că Scripăț s-a dovedit o piesă vitală în formularea acuzațiilor, fostul prefect fiind cel care a confirmat că între Gabriel Berca și denunțătorul Viorel Rusu au avut loc întâlniri la un restaurant din București. Asta, în condițiile în care Berca a negat că s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri. „Martorul Scripăț Constantin a declarat că în anul 2011, când a acceptat să candideze la alegerile locale din anul 2012, le-a spus inculpaților Berca Gabriel și Banu Mihai că nu are bani pentru a-și susține campania electorală și nici susținători proprii. Cei doi i-au răspuns că nu trebuie să-l intereseze acest subiect, întrucât ei vor asigura finanțarea campaniei. Martorul a precizat că referirile la bani din cadrul acestor discuții priveau alte sume decât cele provenite din cotizații, aceste sume fiind insuficiente pentru a susține o campanie electorală”, precizează rechizitoriul DNA Bacău.

Berca și Banu, trimiși în judecată în stare de arest preventiv

gabriel-berca-mihai-banuDosarul Berca – Banu a explodat în iulie 2015, când procurorii anticorupție l-au reținut pe Mihai Banu. Fostul deputat a fost acuzat de DNA că ar fi pretins atât pentru sine, cât și în numele colegului de Parlament, Gabriel Berca, mai multe sume de bani de la constructorul Viorel Rusu. Banii au fost plătiți de Rusu în euro și-n lei, în intervalul 2010 – 2012, timp în care Banu ar fi primit de la acesta suma totală de 270.000 euro (sumă nedovedită în totalitate de DNA). Banii au fost solicitați de parlamentar pentru influențarea unor membri ai Guvernului în vederea decontării lucrărilor executate de Conextrust la școala din comuna Ardeoani, în baza unui contract în sumă de 5,6 milioane lei încheiat cu primăria din localitate. Procurorii susțin că sumele cerute de Banu s-au cifrat la 20 la sută din valoarea contractului derulat de Conextrust. Omul de afaceri băcăuan a formulat denunț la 22 iunie 2015, iar la 10 iulie Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea procurorilor vizând arestarea, pentru 30 de zile, a fostului deputat PNL-PDL. După o săptămână de arest preventiv, Banu a dat o declarație procurorilor în care a dezvăluit că aproximativ 80.000 de euro au ajuns în posesia lui Berca, pe atunci lider al PDL Bacău.

„Reaudiat la data de 17.07.2015 Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinaţi cheltuielilor partidului iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de «cheltuieli de protocol»”, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău din august, prin care instanța a dispus prelungirea măsurii de arest preventiv în cazul foștilor parlamentari (citește AICI).

DNA i-a trimis în judecată pe Berca și Banu la 17 august 2015, cei doi foști parlamentari fiind acuzați de comiterea infracțiunii de trafic de influență. În dosar a mai fost trimis în judecată, sub control judiciar, Lucian Banu, fiul fostului deputat PDL, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influență.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.