Bacaul se afla in topul judetelor privind numarul de victime ale traficului de persoane. Doar in anul 2018, 32 de persoane au fost identificate ca fiind victime ale acestei infractiuni. Numarul reprezinta 6,4% din totalul victimelor inregistrate.
Victimele traficului de persoane ajung in tari deja consacrate : Germania, Italia, Spania, Marea Britanie. Majoritatea persoanelor sunt minore, intrucat sunt mai usor de recrutat si exploatat.
Victimele sunt racolate in scopul practicarii de buna voie a prostitutiei, atat in tara cat si in strainatate, de obicei sub paravanul ofertelor, adresate clientilor, prin intermediul internetului, pentru servicii de masaj sau escorta, in state unde prostitutia este legala/tolerata/reglementata.
„In anul 2018, profilul traficantului nu a suferit schimbari fata de anii anteriori, astfel ca acestia sunt cetateni romani de ambele sexe, cu varste variate, unii cunoscuti cu antecedente penale pe trafic de persoane ori alte fapte penale. Ponderea cetatenilor straini investigati in dosarele de trafic de persoane este de sub 1%.
Traficul intern ramane preponderent, o proportie semnificativa din victime, cu precadere minore, fiind exploatate pe teritoriul Romaniei.
Primele zece judete sursa (cele in care victimele isi aveau domiciliul/ rezidenta la data inregistrarii in MNIR) in care isi au domiciliul/ rezidenta cele mai multe dintre victimele inregistrate au fost, in 2018: Bacau, Dolj, Galati, Calarasi, Vrancea, Prahova, Constanta, Sibiu, Bihor si Bucuresti (intre 3,6% – 6,4% din totalul victimelor).” se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane