Numărul românilor care pot ieși la pensie mai devreme pentru că au trăit în localități poluate crește văzând cu ochii.
Legea prin care bacauanii, onestenii si locuitorii din localitatile din jur a fost initiata exclusiv de parlamentarii PSD din Bacau, in mandatul trecut si e in vigoare din 2020. Aceasta a fost initiata de deputatul Costel Dunava ( PSD Bacau ).
Parlamentarii analizează încă patru inițiative legislative care ar adăuga 20 de orașe și comune, pe lângă cele 111 aflate pe listă.
Propunerile vin mai mereu de la politicieni din zonele respective care se bazează, mai degrabă, pe existența la un moment dat a unui mare poluator în zonă, precum o rafinărie sau un combinat chimic, și nu pe studii precise.
În Bacău, 145 de persoane beneficiază deja de legea care le permite să se pensioneze mai devreme dacă au stat 30 de ani într-o localitate cu toxicitate ridicată.
Producția combinatului chimic din zonă a fost oprită în 2014, dar unii oameni își amintesc mirosul greu răspândit uneori.
Mihai Budău, localnic: „Când venea norul de ceaţă de amoniac începeau să tuşească, fugeau în casă”.
Costel Dunavă, deputat PSD, inițiator: „Orașele, în perioada comunistă, au fost afectate grav de poluare”.
Beneficiarii pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme
Din 2010, când a intrat în vigoarea legea pensiilor, partea privind pensionarea anticipată a persoanelor care locuiesc în localități cu grad ridicat de toxicitate a fost modificată de 11 ori.
De fiecare dată au fost adăugate localități. Astfel, acum sunt 111, printre care și orașe mari, dar și cele care se află pe o rază de 8 kilometri de localitatea țintă.
Peste 2,7 milioane de oameni locuiesc acum acolo, adică aproape 15% din populația țării.