Șeful ADR Nord-Est, Constantin Apostol, a fost instalat la mijlocul acestei săptămâni în funcția de președinte al Consiliului de Administrație a Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB). Cumătru al primarului suspendat Romeo Stavarache, Apostol are la activ o condamnare penală cu suspendare, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Litigiul a ajuns la Curtea de Apel Bacău, în faza de apel. Apostol figurează drept inculpat și în dosarul penal care echivalează cu finalul carierei politice pentru primarul Romeo Stavarache. Ca șef al Asociației „Top Sport”, Constantin Apostol a pus umărul, spun procurorii DNA, la disimularea mai multor foloase necuvenite pretinse de cumătrul Stavarache de la diverși oameni de afaceri din Bacău.
La Compania Regională de Apă se trag sfori din greu, problema furnizării apei fiind ultima – după câte se pare – pe agenda diriguitorilor societății. Mărturie a „sforărelii” ce a cuprins CRAB se numără, între altele, instalarea la șefia Consiliului de Administrație (CA) a companiei a lui Constantin Apostol, director al ADR Nord-Est și cumătru al primarului suspendat Romeo Stavarache. Șef peste instituția ce păstorește fondurile europene aferente regiunii Nord-Est, Apostol are deja la activ o condamnare penală într-un dosar lucrat de DNA Bacău, având ca obiect infracțiuni de corupție în relație cu fondurile europene.
Un membru mai vechi al CA de la CRAB, acesta a ajuns șef al consiliului amintit în urma aplicării prevederilor unei ordonanțe emisă de Guvernul Boc în 2011 și care viza disocierea funcțiilor de director general și președinte al CA. CRAB are, în acest moment, o conducere bicefală: Răzvan Găină, director general; Constantin Apostol, președinte CA. Modificările impuse de OUG 109/2011 trebuiau aplicate încă de anul trecut, când conducerea CRAB programase o întrunire a Adunării Generale a Acționarilor (22 decembrie 2014). Ședința a fost amânată pentru ianuarie 2015, după ce „sforărelile” de la CRAB au făcut obiectul unor dezvăluiri în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, difuzată de PRO TV.
Apostol a fost uns la șefia CA de la CRAB pe o filieră deja consacrată în administrația băcăuană. Nominalizarea cumătrului lui Stavarache a fost asumată politic de șeful interimar al PNL, deputatul Ionel Palăr, copil de suflet al primarului suspendat al Bacăului. De la asumare, până la „consacrarea” în funcție nu a mai fost decât un pas, consumat la mijlocul acestei săptămâni într-o discreție deplină.
Plasat la timona CRAB pentru că riscă să-și piardă „job”-ul de la ADR
În martie 2014, Apostol era condamnat de Judecătoria Bacău la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, infracțiuni ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene de către tipografia Inter Print SRL. Dosarul a ajuns în apel la Curtea de Apel, instanța băcăuană urmând să pronunțe o sentință definitivă cel mai probabil la sfârșitul lui ianuarie, când dosarul are termen fixat (30 ianuarie). Menținerea condamnării lui Apostol, chiar și cu suspendare, este de natură să antreneze pierderea postului de director al ADR Nord-Est, instituție la conducerea căreia cumătrul lui Stavarache a comis infracțiunile puse în sarcină de DNA. Pe cale de consecință, „amenajarea” postului la vârful CA de la CRAB a fost o formalitate, dar mai ales o presantă necesitate.
Apostol nu e însă la prima „abatere” de acest fel. Șeful ADR Nord-Est figurează drept inculpat în dosarul de corupție în care primarul suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache, este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. Din postura de președinte al Asociației „Top Sport”, prin intermediul căreia Primăria Bacău finanțează echipa de handbal masculin Știința Bacău, Constantin Apostol – susține DNA – ar fi pus umărul la disimularea mai multor foloase necuvenite pretinse de cumătrul Stavarache de la diverși oameni de afaceri din Bacău (Viorel Rusu – Rustrans, Conextrust; Costel Cășuneanu – PA&CO). Prin „Top Sport” s-au scurs, astfel, sume de ordinul sutelor de mii lei de la afaceriștii amintiți, bani solicitați de Stavarache (citește mai multe AICI).
„Inculpatul Stavarache Romeo se implica în mod activ atât în politica de transferuri a e echipei cât şi în asigurarea surselor de finanţare a Asociaţiei TOP SPORT atât din contracte de sponsorizare sau publicitate cât şi din fonduri publice. De asemenea, inculpatul era recunoscut ca factor de decizie atât de către angajaţii Asociaţiei cât şi de către jucătorii echipei. Interesul său în echipă îl depăşea pe cel al unui suporter fiind similar cu cel al unui administrator care urmăreşte anumite obiective şi se implică în mod activ în atingerea acestora, atât prin stabilirea strategiilor cât şi prin asigurarea mijloacelor necesare, financiare sau de altă natură. Din convorbirile interceptate şi înregistrate în cauză reies cu claritate toate aspectele sus-menţionate.Astfel, faptul că inculpatul Stavarache Romeo reprezenta pentru jucătorii echipei de handbal o garanţie în ceea ce priveşte achitarea salariilor şi a primelor de joc”, precizează rechizitoriul DNA, referitor la modul în care primarul Bacăului dirija mersul lucrurilor în cadrul asociației prezidată de cumătrul Apostol.
Nici Găină nu se lasă mai prejos: în februarie urmează interogatoriul în dosarul „parandărătului” de la CRAB
La începutul lui 2014, DNA lua urma unui trafic de influență petrecut la vârful CRAB. Doi afaceriști importanți din Galați, Mihai Bociar și Viorel Ferendino (ERG Termrom) au fost reținuți în urmă cu exact un an, fiind acuzați de procurori că au pretins diverse sume de bani de la Viorel Rusu (Conextrust), lăsându-i acestuia de înțeles că pot asigura astfel adjudecarea unui contract pus la bătaie de CRAB. Ancheta procurorilor DNA Bacău a demarat în urma unui denunț, formulat de Rusu, în decembrie 2013, pe fondul necesității de a onora cererea de 7 la sută avansată de „decidenții” de la vârful CRAB. Ancheta DNA s-a „oprit” la a incimina doar infracțiunea de înșelăciune, însă din interceptările existente în dosar rezultă că o sumă importantă de bani (în jurul a 270.000 de euro) ar fi urmat să ajungă la „decidenții” CRAB (citește mai multe AICI).
Achitarea primei tranșe din „parandărătul” de 7 la sută ar fi produs un moment penibil: „decidenții” din CRAB au pretins banii în euro, în timp ce oficialii ERG Termrom au adus…lei! Ulterior, a susținut Mihai Bociar, oficialii firmei gălățene au fost trimiși la…schimbat lei în valută!
BOCIAR MIHAI DANIEL : Da’ n-am cum să … Păi … ce …? Ei, deja m-au frecat, că data trecută m-au trimis să schimb în euro. Că pe … N-au vrut lei, că … după aia …
RUSU VIOREL : Băi! Dă-o dracu’ …!
BOCIAR MIHAI DANIEL : Pe cuvântu’ meu de onoare!
RUSU VIOREL : Da’ Doamne, iartă-mă!
BOCIAR MIHAI DANIEL : Pe cuvântu’ meu de onoare!
RUSU VIOREL : Ia uite, băi!
BOCIAR MIHAI DANIEL : Deci, data trecută m-am du … i-am dat şi mi i-a dat înapoi şi mi-a zis: Dom’le! Da’ nu-s euro. Păi … şi care-i problema? Îs lei! Dă-vă dracu de-aici!
RUSU VIOREL : Doamne, iartă-mă!
BOCIAR MIHAI DANIEL : M-am dus … M-am dus la case de schimb să schimb. Unde dracu era să mă duc cu cutia aia de bani după mine?
RUSU VIOREL : Şi-i vrea …îi vrea în euro şi pe ăştia?
BOCIAR MIHAI DANIEL : Da.
RUSU VIOREL : Doamne fereşte … !
BOCIAR MIHAI DANIEL : Că leii le … le cade greu la stomac. Şi m-am dus şi i-am schimbat în euro. Nu … Dar eu v-am spus … Eu … ţi-am spus matale. Eu, ca la BACĂU, n-am văzut nicăieri … chestii din astea.
Tribunalul Bacău a admis, în dosar, interogarea directorului general al CRAB, Răzvan Găină, acesta urmând să fie supus tirului de întrebări la termenul din 3 februarie al dosarului. „În legătură cu destinaţia sumei de bani, cei doi inculpaţi (n.r. – Bociar și Ferendino) îi spun martorului că, de fapt, directorul C.R.A.B., Găină Răzvan, ar fi doar «persoana din faţă», în spatele căruia se afla primarul municipiului Bacău, Stavarache Romeo (C.L.Bacău este acţionar majoritar al C.R.A.B.). Inculpatul Bociar Mihai Daniel îi explică martorului Rusu Viorel că pretenţiile au fost majorate de la 5% la 7 % întrucât prima tranşă de 50.000 euro nu a fost dată la termenul stabilit iniţial”, se arată în motivarea Tribunalului Bacău privitoare la decizia de arestare preventivă a inculpaților Bociar și Ferendino, asumată de instanță în februarie 2014. Între timp, afaceriștii gălățeni au fost plasați în arest la domiciliu, dosarul lucrat de DNA fiind remis spre judecare Tribunalului Bacău.
NU AM FORTA SI NICI PUTEREA SA FAC NIMIC ,SUNT UN SIMPLU CETATIAN AL BACAULUI TOTI CEI CE FURA DIN BANII CELOR CARE PLATESC TAXE SI IMPOZITE TREBUESC SPANZURATI IN CENTRUL BACAULUI SI DUPA ACEIA DRAGII MEI CEI CE VOI INCERCATI SAI DEPISTATI VEDETI CA DACA DOAR UNUL PE SAPTAMANA AR FI JUSTITIAT IN ACEST MOD SPANZURAT CU CAPUL IN JOS ,ADICA DE PICIOARE LEGAT TINUT MULT CA SA SE CHINUIE CA DACA ESTE SPANZURAT LEGAT DE GAT MOARE PREA REPEDE SI NU STIE CE INSEAMNA DUREREA ,SUFERINTA.CE ZICETI?AR FI O IDEE BUNA,NUMAI ASA AM PUTEA FACE ORDINE SI AM FI MAI DEZVOLTATI ECONOMIC SI POATE AR SI MAI RAMANE BANI.