Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie însemană în fapt accentuarea sărăciei energetice, mai adaugă Dumitru Chisăliță intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta
În graficul de mai jos se poate vedea situația în unele orașe din România. În Bacău, dacă s-ar elimina subvențiile, ar fi mai ieftină încălzirea cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, ceea ce este de-a dreptul absurd.
În prezent Bacăul are cel mai mare procent a subvenției, acesta fiind de 83% din costul unei gigacalorii, prețul acesteia fiind de 1.133 lei.
La polul opus se află Oradea, care acordă o subvenție de doar 15%.
Prețul la energie, cel putin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal (a se vedea studiul AEI), dar mai ales va crea o adevarată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.