Atena este în mitologia greacă zeița înțelepciunii, a curajului, inspirației, civilizației, legii și ordinii, a puterii, strategiei, artelor și meșteșugurilor și a matematicii. Era invocată întotdeauna în timpul războaielor de combatanți, fiind considerată și zeița spiritului eroic.
Atenienii au divinizat-o pe Atena. Drept urmare, Parthenonul de pe Acropole a fost construit în cinstea ei. Este patroana spirituală a capitalei Greciei, iar influența sa este atât de mare încât era adorată de mulți greci din lumea antică, fiind protectoarea orașului.
Figura Atenei s-a modificat mult în Antichitate, iar două dintre atributele care i-au fost oferite sunt șarpele și pasărea. Era considerată o persoană foarte enigmatică, iar imaginea cu care e prezentată în zilele noastre condensează mai multe secole de istorie mitologică.
Cel mai adesea apare în ipostaza de luptătoare și era un scut de protecție pentru cetăți și eroi. Înțelepciunea sa este iarăși arhicunoscută, la fel ca inspirația în arta meșteșugului. Forța a moștenit-o de la tatăl său, Zeus, în timp ce înțelepciunea de la mama sa, Metis. Ea a fost rodul iubirii dintre Zeus și Metis, numai că povestea dintre aceștia a luat-o turnură neașteptată. De teama că va fi detronat, Zeus a decis să o înghită și a încercat să oprească nașterea Atenei.
Cum s-a născut Atena
După ce a avut dureri de cap severe, Zeus a solicitat ajutorul lui Hephaestus, care i-a tăiat capul și astfel a venit pe lume Atena. A ieșit direct din capul zeului ca o femeie adultă, cu un strigăt de luptă, ce avea în mână sceptrul și i-a cucerit pe toți, potrivit legendei.
Ba chiar după acest moment Zeus nu s-a mai temut că va fi detronat de Atena, ci a ajuns să o îndrăgească, iar aceasta a devenit preferata sa. Era singurul copil căruia îi împrumuta scutul, casca și gorgoneionul.
Conform legendei, Atena se bucura de simpatia tuturor în acea perioadă. Ea reprezenta înțelepciunea femeilor, avea un raționament extraordinar și o putere de reflecție incredibilă. La acestea se adaugă și capacitatea de a planifica militar și de a pune în aplicare strategii de război. Înțelepciunea făcea diferența, iar cu ajutorul ei a câștigat și lupta cu Poseidon pentru revendicarea titlului de protector al orașului care în zilele noastre îi poartă numele.
Se spune că a inventat plugul și grebla și că i-a învățat pe oameni să înjuge boii pentru a trage plugul. Rolul ei în agricultură nu se oprește aici, deoarece a inventat și căpăstrul și i-a învățat pe oameni cum să îl îmblânzească și să îl utilizeze.
Atena mai este cunoscută și pentru faptul că e una dintre zeițele fecioare, care nu a avut niciodată un soț sau un amant. Ea a rămas pură pentru tot restul vieții, deși era foarte râvnită.
Atena, prezentă în jocurile de strategie și nu numai
Fiind zeița înțelepciunii și a planificării, Atena se potrivește perfect cu jocurile de strategie. În unele dintre ele, utilizatorii pot intra în pielea Atenei și să facă misiuni pe care să le ducă la bun sfârșit. Atena apare la un moment dat într-o misiune din jocul Smite, fiind un personaj important. Un alt joc dedicat zeiței este Athena, Goddes of Wisdom.
Atena este personaj și în câteva jocuri de casino online. Age of Athena (Gamevy) ne-o prezintă pe zeiță cu celebra cască pe cap, gata de o cursă distractivă către câștiguri. Un alt joc interesant este Athena Ascending, realizat de furnizorul de conținut pentru cazino Play’N GO, o companie care i-a obișnuit pe clienți cu sloturi excelente. Jocul are pe fundal un templu grecesc, iar multiplicatorii de până la x64 și secvența specială fac din acest joc unul dintre preferatele celor care accesează platformele licențiate din România.