Asociatia PRO Infrastructura desprea realizarile UMB: O performanță fantastică, peste așteptările noastre. Cu toate astea, promisiunile UMB și alte politicienilor au fost chiar mai mari…

0

La finalul acestei săptămâni, UMB va inaugura 36,1 kilometri din Autostrada A7, între Râmnicu Sărat și Focșani, marcând deschiderea loturilor 2, 3 și 4 ale tronsonului Buzău-Focșani. Cu un total de 97,34 kilometri de autostradă și drum expres finalizați în 2024, constructorul atinge un record istoric pentru România, depășind toate așteptările și previziunile inițiale.

Asociația Infrastructura salută această performanță excepțională, subliniind că UMB a demonstrat o capacitate de mobilizare fără precedent. Totuși, ONG-ul atrage atenția asupra compromisurilor făcute pentru a respecta termenele: inaugurări premature, lucrări realizate în condiții meteo dificile și neglijarea altor șantiere din portofoliul companiei:

UMB, înger și demon în 2024. La sfârșitul săptămânii, probabil vineri, se va deschide circulația și pe cei 36,1 kilometri ai Autostrăzii A7 Râmnicu Sărat-Focșani (Mândrești), fiind inaugurate așadar loturile 2, 3 și 4 ale A7 Buzău-Focșani. În 2024, UMB dă în trafic 77,84 km pe A7 plus 19,5 km pe DEx12 Colonești-Albota, adică 97,34 kilometri de autostradă și drum expres deschiși de un constructor într-un singur an calendaristic. Un record absolut în țara noastră, mai mult decât dublu față de ce a reușit Bechtel în 2009, „doar” 42 km pe A3 Turda-Gilău. O performanță fantastică, peste așteptările noastre. În previziunile rutiere din ianuarie, noi mizam în 2024 pe A7 cocoașa de la Focșani (lotul 4), încă vreo 25 km din A7, DEx12 Colonești-Pitești și DEx6 Galați-Brăila, adică un total de 78,52 kilometri. Realitatea: 97,34 kilometri, deci +24% față de cel mai optimist scenariu al nostru. Fe-li-ci-tări! Asumându-ne în continuare înjurăturile, facem tot noi analiza obiectivă și completă a acestui rezultat ieșit din comun, ținând cont și de cele rele: promisiunile au fost chiar mai mari, lucrările nu sunt gata pe lotul 3 Buzău-Focșani și ar mai fi avut nevoie de timp, s-a făcut rabat de la calitate și toate celelalte șantiere ale UMB au fost grav neglijate.

Promisiunile UMB și alte politicienilor au fost chiar mai mari: un total de 125 kilometri. S-au dat în trafic „doar” 97,34 km (78%) și s-au ratat cei 4,6 km ai lotului 1 A7 Buzău-Focșani unde podul peste Râul Buzău este la aproximativ 50% din placa de suprabetonare turnată (sperăm deschidere în februarie, termenul contractual inițial fiind august 2024), cei 12,3 km de pe DEx12 Albota-Pitești (posibil în jurul Paștelui 2025, termen noiembrie 2024) și 10,77 km pe DEx6 Galați-Brăila (până în vară, termen decembrie 2024). Lotul 3 Buzău-Focșani este inaugurat prematur, ar mai fi avut nevoie de câteva săptămâni: supratraversări, sferturi de con, șanțuri, taluzări, casiuri, gard împrejmuire. Nu ne este clar momentan dacă vor reuși până vineri să pregătească și cele două noduri intermediare și dacă vor fi gata toate parapetele. De spațiile de servicii nu mai vorbim, ele nu sunt făcute nici pe Buzău-Râmnic.

Rabatul de la calitate. UMB și-a asumat un risc tehnic și financiar semnificativ, așternând în vreo 10 zile echivalentul a aproximativ 25 de kilometri de asfalt pe un sens de autostradă, în special uzură, pe vreme neprielnică: umezeală, chiar ploaie, combinată cu temperatură foarte scăzută, în jur de și chiar sub 5 grade C. În filmarea de vinerea trecută a lui Răducu, antreprenorul freza o lungime considerabilă de asfalt, probabil neconform. Și pe tronsonul 4 DEx12 deschis în buza alegerilor s-a frezat (și re-așternut) mult asfalt. În plus, tot de dragul vitezei, terasamentele nu au avut timp suficient să se „așeze” vara și toamna. Pe tronsonul 3 DEx12 Craiova-Pitești, după 6 luni de la inaugurarea din decembrie 2023, au apărut probleme majore cu terasamentele în plin rambleu, aparent fără motiv, în cel puțin trei locuri unde încă sunt restricții severe de viteză. Să sperăm că pe A7 Buzău-Râmnic-Focșani nu vom avea o repetare a acestui scenariu. Din fericire, garanția este de 10 ani.

Recordul din 2024 a fost posibil doar printr-o concentrare de forțe nemaivăzută pe A7 Buzău-Focșani făcută în detrimentul tuturor celorlalte șantiere ale UMB, inclusiv de pe A7 la nord de Focșani. Așa cum vă spunem de doi ani de zile, avem termene contractuale inițiale depășite la pachet cu inaugurări cu luni bune înainte de termen. Acesta este UMB, deopotrivă înger și demon. Iubiți-l sau urâți-l. Datoria noastră este să vă aducem analize obiective, asumându-ne rolul de watchdog independent al infrastructurii de transport într-o societate românească tot mai divizată, cu tot mai multe extreme. Sperăm să mai rezistăm atacurilor gratuite și să găsim resursele interne ca să ne ducem misiunea mai departe și în 2025.” a transmis Asociatia Pro Infrastructura

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.