Centura Bacaului – de la 250 milioane in 2019 la 64 milioane in 2020
Lucrarile de pe santierul Centurii Bacaului au costat in anul 2019 aproximativ 250 de milioane de lei. Stadiul fizic oficial, confirmat de CNAIR, este de 38% insa lucrarile in teren depasesc 45%.
Umbrarescu a primit doar 20% din suma totala – aproximativ 120 milioane de lei ( 25 milioane euro). Valoarea contractului este de 668,3 milioane lei, iar durata contractului cuprinde 6 luni perioada de proiectare, 30 luni perioada de execuție a lucrărilor și o perioadă de garanție de 84 de luni. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe 8 martie 2019.
Asociatia Pro Infrastructura, probabil cel mai important ONG din Romania care susține și promoveaza dezvoltarea infrastructurii de transport, a publicat astazi o analiza despre alocarile bugetare pe anul 2020.
Acestia se declara dezamagiti de suma alocata Centurii Bacaului de catre Guvernul Orban care, desi declara ca prioritizeaza investitiile din fonduri UE, practic dau foarte putini bani proiectelor de acest fel. Primul exemplu cu care se incepe analiza celor de la Pro Infrastructura este Centura Bacaului care de la 250 de milioane in 2019 – ajunge la 64,2 milioane lei in 2020 :
„Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea bugetului de stat pentru anul 2020, după ce Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament la finalul anului trecut pentru această lege. Deși, declarativ, vor fi prioritizate principalele investiții pe fonduri europene aflate în derulare, lucrurile nu par să stea așa.
Un prim exemplu ar fi centura orașului Bacău, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA pe care lucrările au început în martie 2019 și au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizați aproximativ 250 de milioane de lei. Estimările noastre indică un necesar de 350-400 de milioane de lei în 2020. Alocarea Guvernului Orban: 64 de milioane. Comparativ, construcția Centurii Târgu Mureș, aflată într-o licitație suspendată de 3 luni, fără oferte depuse, cu șanse reduse de contractare în 2020, are o alocare mai mare.” spun cei de la Pro Infrastructura
Finantarea Autostrada Targu Mures-Targu Neamt ( Autostrada Unirii ) nu este posibila
In urma cu cateva zile, Deputatul PNL, Ioan Balan, a trimis o interpelare catre ministrul Afacerilor Europene, Marcel Bolos, cu privire la finantarea Autostrazii Unirii.
Raspunsul primit de deputatul PNL nu a fost cel asteptat. Construirea Autostrazii Unirii din fonduri europene nu este posibila in prezent. Bolos detaliaza ca in prezent in Programul Operational Infrastructura Mare pana in 2020 este contractata documentatia tehnica pentru sectorul Tg. Mures – Tg. Neamt, iar tronsonul Tg. Neamt – Iasi – Ungheni este, deocamdata, prevazut a fi realizat prin Parteneriat Public Privat.
„In privinta finantarii pentru Autostrada Unirii, la aceasta data, prin POIM 2014-2020 este contractata doar pregatirea documentatiei tehnice aferente proiectului de infrastructura rutiera „Autostrada Targu Mures-Targu Neamt”. In ceea ce priveste tronsonul Targu Neamt- Iasi- Ungheni, la aceasta data finantarea proiectului (inclusiv pregatirea), este prevazuta a se realiza prin parteneriat public-privat. In concluzie la aceasta data, finantarea Autostrazii Unirii in cadrul POIM nu este posibila, in conditiile legislatiei actuale, iar finantarea in cadrul urmatoarei perioade de programare depinde de modificarea legislatiei, de rezultatele studiului de fezabilitate si de alocarea financiara disponibila”, a punctat ministrul Fondurilor Europene.