Asociația Sport Club Bacău, controlată de Liviu Goian, coinculpat în dosarul penal al primarului Romeo Stavarache, a fost ilegal împrumutată, cu suma de 395.000 lei, de municipalitatea Bacău. Banii au fost împrumutați, în intervalul decembrie 2013 – mai 2014, prin intermediul societății Sport Club Bacău SA, societate controlată de municipalitate. Ingineria financiară a fost descoperită de Camera de Conturi Bacău, în urma unui control derulat pe finalul anului trecut, în urma căruia s-a descoperit că asociația lui Goian a beneficiat de 4 astfel de împrumuturi de la Sport Club Bacău SA, fără ca societatea municipalității să mai recupereze banii împrumutați.
Informațiile privind ingineria financiară de la Sport Club Bacău SA au fost prezentate, în cadrul unei conferințe de presă, de parlamentarul Cosmin Necula (foto). Acesta a declarat că a început să se intereseze de modul în care banii publici sunt dirijați în fotbalul băcăuan după ce primarul Romeo Stavarache a afirmat, la ultima conferință de presă, că nu are nicio legătură cu finanțarea clubului de fotbal Sport Club Bacău. Necula a adus în fața presei raportul Camerei de Conturi Bacău, urmare a controlului derulat în octombrie-decembrie 2014 la Sport Club Bacău SA.
Potrivit documentului aflat pe site-ul Curții de Conturi a României (Vezi document), în perioda decembrie 2013-mai 2014 Asociația Sport Club Bacău, controlată de Liviu Goian, a primit de la societatea Primăriei Bacău 4 împrumuturi totalizând 395.000 de lei. Banii n-au mai fost returnați de asociația lui Goian, Camera de Conturi notând că municipalitatea a recuperat doar 100.000 de lei. Situația e cu atât mai delicată, cu cât Liviu Goian figura – la data împrumuturilor – atât în Consiliul de Administrație de la Sport Club Bacău SA, cât și în funcția de președinte al Asociației Sport Club, beneficiarul direct al controversatelor împrumuturi. Goian s-a împrumutat pe sine cu aproape 100.000 euro, din buzunarele băcăuanilor, fără ca banii să mai fie puși la loc.
„Intenționez să fac și eu un împrumut de la Sport Club Bacău SA, în valoare de 1,5 milioane euro. Vreau să finanțez cu acești bani Spitalul TBC. Avem în față o manoperă interesantă, mai ales că SA-ul a fost trecut pe deficitul bugetar al României. Nu spun că în Bacău nu trebuie să avem fotbal, dar nu văd rațiunea acestei echipe de mercenari. S-au cheltuit 4-5 milioane euro pe fotbalul băcăuan, în ultimii 4-5 ani, și n-a rămas nimic în urmă. Nici bază materială, nici copii și juniori, nici performanțe”, a declarat deputatul băcăuan.
Raportul Camerei de Conturi Bacău (vezi facsimil alăturat) evidențiază că directorul sportiv al echipei Sport Club Bacău, Remus Pozînărea, a încasat ilegal peste 90.000 lei (aproape un miliard lei vechi). Suma reprezintă plăți efectuate de Sport Club Bacău SA către Pozînărea, în baza unui contract de performanță, Camera de Conturi atrăgând atenția că banii primiți nu pot fi justificați de obiectivele de performanță ale Sport Club, acestea nefiind atinse vreodată. Controlul Camerei de Conturi a evidențiat erori contabile de peste 500.000 lei la societatea controlată de municipalitatea băcăuană.
„Aceste modalități de a da bani de la Consiliul Local către o societate comercială și de aici de a împrumuta un terț privat reprezintă o sifonare a banului public. Pe de o parte avem SA-ul, finanțat prin majorări de capital social, dar și sponsorizări prin legea 350 către asociația privată care deține echipa. Nu fac plângere penală pentru că nu cred că aceasta trebuie să fie exprimarea mea. Cercetările să le facă instituțiile judiciare și organele statului”, a mai spus Necula.
Verificarea făcută de Camera de Conturi la Sport Club Bacău SA a vizat mai multe paliere, auditorii instituției analizând bilanțurile societății, precum și volumul ridicat al cheltuielilor, în condițiile realizării unor venituri nesemnificative. În 2011, societatea a realizat venituri din exploatare de doar 19.000 lei, contabilizând cheltuieli de peste 2,77 milioane lei. Situația s-a repetat și în 2012, când Sport Club Bacău SA a înregistrat venituri de numai 16.000 lei și cheltuieli de 2.51 milioane lei.
„De ce nu s-a făcut această finanțare prin intermediul clubului CSM 2010 Bacău, din subordinea Primăriei Bacău? S-a mers pe o societate comercială, unde nu se respectă grile de salarizare, legea finanțelor publice care restricționează anumite cheltuieli. Poate domnul Chindruș (n.r. – Romică Chindruș, șeful bugetului din Primăria Bacău) ne dă un răspuns față de aceste finanțări, că am văzut că e ultimul politician apărut pe scena locală”, a conchis deputatul băcăuan.
Pușculița spartă a administrației Stavarache
Prin intermediul presupusei finanțări a fotbalului băcăuan, un mănunchi de acoliți ai primarului Romeo Stavarache a avut pe mână sume de ordinul milioanelor de euro în ultimii 4-5 ani. Pentru a susține clubul Sport Club Bacău, controlat de Liviu Goian (foto, alături de Stavarache) prin Asociația Sport Club Bacău, municipalitatea a înființat o societate – Sport Club Bacău SA. Societatea este condusă de un Consiliu de Administrație prezidat de administratorul public Leonard Pădureanu, secondat de Liviu Goian și Remus Pozînărea, directorul sportiv al clubului lui Goian.
De cealaltă parte, Asociația Sport Club înglobează nume cu greutate în organizația Bacău a PNL. Între membrii asociației lui Goian se mai numără Claudiu Năstase, secretarul general al PNL Bacău, Gabi Stănică Lupu, șeful Direcției Sport Tineret din Primăria Bacău, subordonată direct primarului Romeo Stavarache, precum și Marius Danciu, fost consilier județean PNL. În timp ce societatea deținută de Primăria Bacău înregistrează pierderi de ordinul milioanelor de euro, asociația lui Goian prosperă pe banii băcăuanilor.
Numai în primăvara lui 2014, municipalitatea Bacău a sponsorizat cu 700.000 euro Asociația Sport Club, în condițiile în care echipa evoluează, fără pretenții, în liga secundă de fotbal. Între 2012 și 2014, asociația lui Goian a primit peste 4,5 milioane lei (1 milion euro) cu titlul de sponsorizări de la bugetul local. Urmare a mai multor dezvăluiri de presă, publicate de portalul de știri Bacau.NET (citește AICI), peneliștii din asociația lui Goian și-au depus demisiile în bloc, urmând ca în cadrul Asociației Sport Club să intre noi membri. Dosarul privind modificarea statului și actului constitutiv al asociației se află pe rolul Judecătoriei Bacău, urmând ca la termenul din 17 martie să fie operate schimbările cerute (dosar nr. 2117/180/2015).
De cealaltă parte, Sport Club Bacău SA este o fabrică de pierderi financiare pentru bugetul local, adică pentru buzunarele tuturor băcăuanilor. Cuantumul pierderilor, conform unei analize publicată în decembrie 2013 de Bacau.NET, se ridică la 8 milioane lei. La asta se adaugă datoriile societății, deloc mici – 3 milioane euro, conform Ministerului Finanțelor Publice. Pierderile și datoriile Sport Club Bacău SA totalizează în jurul a 5 milioane euro, o sumă care nu i-a împiedicat pe edili să împrumute asociația lui Goian cu 100.000 euro, în prima parte a anului trecut.
Goian și Stavarache, colegi de partid și de dosar penal
Deși a afirmat că e străin de „combinațiile” din Sport Club Bacău, Romeo Stavarache nu e chiar așa desprins de realitățile nefaste ce guvernează fotbalul băcăuan. Întâi de toate, asociația lui Goian a mustit – ani de zile – de subordonați politici ai primarului, știut fiind că Stavarache este liderul PNL Bacău. Liviu Goian, patronul ingineriilor financiare de la Sport Club, figurează – el însuși – în funcția de vicepreședinte al organizației municipale a PNL, deci tot un subordonat politic al edilului.
Cei doi – Stavarache și Goian (foto marcați cu roșu) – au fost trimiși în judecată de DNA, ispășind 7 luni de arest preventiv și domiciliar într-un megadosar de corupție. Procurorii îl acuză pe Stavarache de 5 infracțiuni de luare de mită, în timp ce în sarcina lui Goian au fost reținute 3 infracțiuni de luare de mită. Din postura de patron al defunctei televiziuni de partid – 1 TV – Liviu Goian a pus umărul la disimularea mai multor foloase necuvenite pretinse de Stavarache, de la diverși oameni de afaceri, banii intrând în Ligone Internațional (firma lui Goian ce deținea licența de transmisie a 1 TV) sub pretextul unor contracte de publicitate. Acestea n-ar mai fost onorate niciodată, conform DNA.
*Sursă foto deschidere: Deșteptarea