Debitul crescut al Bistriței, cauzat de precipitațiile din ultima perioadă, ascunde surprize neplăcute pentru locuitorii orașelor din aval. Este și cazul municipiului Bacău, unde în zona Șerbănești cursul Bistriței este plin de gunoaie, PET-uri și alte resturi menajere, aduse de ape din localitățile situate în amonte. Site-ul unei asociații de ecologie din Bacău publică mai multe fotografii cu deșeurile venite pe Bistrița.
Gunoaiele au fost aduse de ape începând de sâmbătă, pe fondul precipitațiilor abundente căzute în toată Moldova. PET-uri, sticle, resturi menajere s-au adunat lângă pilonii podului Șerbănești, fiind purtate de ape până către Insula de Agrement. Într-o postare intitulată „Dezastru ecologic în Bacău”, site-ul asociației de ecologie Iubim Natura anunță că „tone de deșeuri” au ajuns în Bacău pe calea apei. „Ironic, dar sub podul Serbanesti s-a adunat si mai multa mizerie de cum era. Si iarasi ironic, toate acestea s-au intamplat in Saptamana Nationala a Voluntariatului unde s-au impartit premii, laude, strangeri ferme de maini si pentru unul din girantii acestui dezastru ecologic: domnul Dragos Benea”, notează site-ul asociației amintite.
„La Bacau, paraul Nigel (cel care trece prin spatele Selgrosului) s-a umflat si a adus cu el tone de gunoaie (bidoane, sprayuri, pungi, etc.). Si a lasat aceste gunoaie nu doar de-a lungul lui ci si sub podul de la Serbanesti si pana la barajul de dupa Insula de Agrement. Toti bacauanii care au fost la targul duminical de la Serbanesti sau cei care s-au dus la Insula au putut vedea dezastrul”, scrie iubimnatura.ro.
Ce spune legea
Potrivit Ordonanței nr. 21 din 30 ianuarie 2002, de gospodărirea cursului Bistriței ar trebui să se ocupe Consiliul Local și Primăria Bacău. Cum edilii Bacăului sunt în campanie electorală, deșeurile ce plutesc în voie pe Bistrița nu preocupă pe nimeni. Articolul 8 al Ordonanței menționate atestă, la litera K, că „Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure: întreţinerea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, executarea lucrărilor de protecţie şi întreţinere a albiilor, efectuarea altor lucrări de protecţie contra inundaţiilor, asigurarea scurgerii apelor, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor” (citește AICI).
Situația e cu atât mai clară cu cât cursul Bistriței tranzitează teritoriul municipiului Bacău, caz în care municipalitatea ar trebui să se ocupe de igienizarea râului, a malurilor etc. Insula de Agrement, obiectiv ce va face în viitor obiectul unei reabilitări e invadată de păpuriș și gunoaie.
*Sursa foto: Asociația „Iubim Natura”
Eu cred ca e ok ca viitura a adus toate gunoaiele din amonte in oras. Acum in sfarsit se va apuca o autoritate sa le stranga. Daca nu se intampla asta toate aceste gunoaie ar fi ramas acolo unde nimeni nu le vede si acolo unde nu are nimeni niciun interes electoral. Asadar sa ne bucuram ca natura incearca sa ne faca sa ne dam seama ca o imbolnavim.
In sfarsit. Cumva barajul media a fost rupt. Ne bucura reactia presei. Mai multe detalii despre dezastru gasiti aici http://iubimnatura.ro/dezastru-ecologic-bacau/