Apa potabilă – un lux pentru oneșteni. Operatorul Apă Canal, acuzat că umflă artificial prețul la apă

4

Mai poate fi apa potabilă un lux pentru un locuitor al Uniunii Europene? Răspunsul este DA: cu o condiție, însă. Ca acel locuitor să fie din Onești. De câteva săptămâni bune, între asociațiile de proprietari din oraș și operatorul privat Apă Canal se duce un război de uzură, a cărui miză este prețul apei livrată oneștenilor. Acesta va fi, de departe, cel mai mare din județ, dacă aleșii locali vor fi de acord cu tariful de aproape 7 lei/mc propus spre facturare de furnizorul de apă. Asociațiile acuză Apă Canal că umflă prețul la apă pentru a acoperi pierderile din rețea, cifrate la peste 60 la sută. Realitatea cifrelor e cu atât mai șocantă, cu cât Apă Canal cumpără apa de la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) cu 1,86 lei/mc (!). Firma o revinde, ulterior, oneștenilor la un preț de câteva ori mai mare, fără ca între municipalitate și operatorul privat să existe un contract de concesiune al serviciului. 

Haineala - FantanaRăfuiala dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari și conducerea Apă Canal SA și-a consumat joi dimineață un nou episod. În prezența mai multor oficiali din administrația băcăuană – între aceștia numărându-se vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Ionel Floroiu (PSD), dar și primarul Laurențiu Neghină (UNPR) – oneștenii au dat piept cu Cornel Fântână (foto, cravată neagră), reprezentantul Apă Canal. La dezbatere, organizată în aula bibliotecii municipale „Radu Rosetti”, au mai participat și trimișii CRAB, între aceștia aflându-se directorul Petre Hăineală (foto, la stânga). Disputa s-a aprins în momentul în care Hăineală a dezvăluit că apa vândută de CRAB către Apă Canal are un preț de facturare de 1,86 lei/mc (fără TVA), tarif unic la nivelul județului Bacău. „Apa ajunge la stația de tratare Cuciur la prețul de 1,86 lei/mc, tariful unic stabilit la nivelul județului. Firmele își pot regla TVA între ele, de aceea am spus acest preț. Cu TVA e 2,31 lei”, a declarat directorul CRAB, completat de Cornelia Gireadă, șefa Direcției Tehnice din cadrul CJ Bacău. „Compania Regională de Apă vinde apa cu acest preț unic și la Onești, la Apă Canal SA. Mai departe este problema operatorului local, nu mai e treaba noastră”, a susținut Gireadă.

Departe de a fi clarificat, în vreun fel, problema apei din Onești, discuțiile în contradictoriu au dat la iveală un val de frustrări. Nemulțumiți, pe bună dreptate, șefii de asociații au semnalat că Apă Canal a stabilit în mod abuziv tarifele la apă și că ele au fost fixate fără aprobarea Consiliului Local (CL) Onești. Asociațiile au fost anunțate prin mai multe adrese succesive, remise de Apă Canal în prima parte a anului, cu privire la noua politică tarifară. Cireașa de pe tort a fost chiar intervenția reprezentantului Apă Canal, Cornel Fântână. El a recunoscut că pierderile în infrastructura de utilități a Oneștiului sunt de 50 la sută, dar că societatea ar fi investit sume de bani în modernizarea acesteia (!). Datele prezentate de Fântână atestă, însă, că pierderile sunt chiar mai mari și că Apă Canal pare să se fi spălat pe mâini în această privință, devreme ce în așa-zisele rețele modernizate pierderile sunt în creștere vertiginoasă. „Eu preiau 300.000 de metri cubi de la CRAB și scad 150.000 care-s pierderi de rețea. Ca să vă aduc un metru cub de apă la bloc, cumpăr de la CRAB 2,54 metri cubi. Diferența se pierde în rețea”, a recunoscut Fântână care nu a putut explica asociațiilor de ce în municipiul Bacău tariful la apă este de 3,81 lei/mc, jumătate din cel pretins la Onești de Apă Canal. Într-o luare de poziție la obiect, Cezar Olteanu, consilier județean PNL, a declarat că pierderile din rețea sunt de 18 ori sub limita minimă admisă în UE și că pe fiecare kilometru de rețea, la fiecare oră scursă, se pierd în medie 4,5 metri cubi de apă. Olteanu l-a acuzat pe primarul Neghină că nu dorește rezolvarea problemei apei și că în ultimii 2 ani nu a făcut nimic în acest sens.

ANRSC a mirosit „putregaiul” de la Onești

doru ciocan anrscPe parcursul lui 2013, mai ales în a doua parte a anului, municipalitatea Onești a purtat o corespondență susținută cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (pe scurt, ANRSC), for ce tutelează domeniul vast al serviciilor de interes public organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, județe). La mijlocul lui mai 2013, ANRSC – mai exact Doru Ciocan (foto), șeful instituției – remitea o adresă Primăriei Onești prin care soma instituția edilitară să intre în legalitate în ceea ce privește organizarea și funcționarea serviciului de apă/canalizare, reiterând faptul că infrastructura de utilități a orașului este publică, aflându-se în patrimoniul municipalității.

În iunie 2013, la nicio lună, ANRSC a revenit cu o nouă adresă către municipalitatea Onești. Pe un ton ceva mai vehement, aceasta documenta lejeritatea și pasivitatea manifestate de aceasta în privința reglementării raporturilor cu Apă Canal SA. „Remarcăm faptul că autoritatea administrației publice locale nu a întreprins nicio acțiune în instanță împotriva Apă Canal SA pentru recuperarea bunurilor publice (…) care aparțin domeniului public al municipiului Onești, însușite și exploatate abuziv de către o societate privată, fără a deține un contract de concesiune al serviciului (…) Considerăm că bunurile aparținând domeniului public și privat al municipiului Onești nu sunt administrate (…) cu diligența unui bun proprietar, iar așa-zisele acțiuni în instanță, menite din start a fi pierdute, denotă, în fapt inacțiunea dumneavoastră pentru soluționarea pe fond a cauzei”, precizează adresa semnată de același președinte ANRSC, Doru Ciocan (citește detalii suplimentare AICI).

Telenovela Apă Canal – începută în mandatele lui Emil Lemnaru

Municipiul Onesti este singurul oras din Romania in care operatorul de utilitati (apa/canalizare) este o societatea privata. apa canal saTranformata din regie in societate pe actiuni, ONEDIL SA a fost privatizata la finalul anilor ’90, fiind preluata de afaceristul Ovidiu Budeanu, în prezent coleg de partid cu primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină. Ani buni, Budeanu a susținut ca in pretul actiunilor platite este inclusa si valoarea retelelor de utilitati, precum si a activelor detinute de fosta regie (statii de epurare, pompare etc). In 1998 – cu un an inainte ca afaceristul sa privatizeze ONEDIL SA – a fost promulgata Legea 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Potrivit anexei la lege, printre bunurile ce alcatuiesc domeniul public al statutului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale se numara si retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, gaze, statii de epurare etc.

Pe parcursul mandatelor fostului primar, Emil Lemnaru (PSD), municipalitatea oneșteană s-a războit la cuțite cu Apă Canal, mergând până la înființarea – prin hotărâre a Consiliului Local Onești – a unui operator public: Apă Municipal SA (al cărei patrimoniu urma să fie constituit pe seama bunurilor aflate în domeniul public al municipiului Onești). La 31 octombrie 2013, Tribunalul Bacău a desființat mai multe articole din hotărârile CL Onești (82 și 102, ambele din 2011) în baza cărora urma să fie înființată Apă Municipal SA. Litigiul a avut la bază o contestație formulată de Instituția Prefectului Bacău, prin fostul prefect Constantin Scripăț (Dosar nr. 1368/110/2012). Tentativa de constituire a unui operator public de utilități la Onești s-a încheiat cu un eșec lamentabil.

Orașul a pierdut astfel zeci de milioane de euro (aproximativ 30 la număr) prin faptul că nu a mai fost inclus în programul POS Mediu de dezvoltare a infrastructurii de utilități, apă/apă uzată derulat de CRAB la nivelul județului. Finanțat din fonduri europene, proiectul ar fi vizat – pentru Onești – reabilitarea rețelei de distribuție a apei care funcționează astăzi cu pierderi de peste 50 la sută și care îi arde la buzunar pe contribuabilii oneșteni, nevoiți să suporte în tariful apei neajunsurile sistemului local de utilități și canalizare.

Protest pe străzile orașului

Protest Apa - preturi OnestiJoi după-amiaza, la câteva ore după „confruntarea” de la biblioteca „Rosetti”, sute de oneșteni au protestat în fața Primăriei împotriva prețului exorbitant la apă cerut de furnizorul Apă Canal SA. Protestul a avut loc în contextul în care în urmă cu o săptămână fostul consilier local Gelu Panfil, candidat la alegerile europarlamentare din 25 mai, a transmis o scrisoare deschisă oneștenilor în care denunța neimplicarea municipalității în rezolvarea problemei apei. Panfil a reclamat că între administrația Neghină și Apă Canal ar funcționa o relație ilicită, concretizată în pasivitatea cu care Primăria Onești tratează problema spinoasă a prețului apei.

„Preţul ridicat practicat în prezent de S.C. Apă Canal S.A. în oraşul nostru este ÎN ÎNTREGIME consecinţa neimplicării autorităţii locale, care nu a luat niciun fel de măsură legală de a sancţiona practica S.C. Apă Canal S.A. Între actuala administraţie locală și patronatul Apă Canal funcţionează, de mai mult timp, o relaţie ilicită, bazată pe susţinerea și servirea unor interese private, în dauna interesului comunităţii oneștene care ar trebui să primeze. Apă Canal, firma căpuşă si intermediar între CRAB şi oneşteni, cumpără apă de la societatea publică CRAB şi o livrează oneștenilor prin sistemul de alimentare al Municipiului Oneşti, fără a plăti nici un fel de taxă”, a scris Panfil în scrisoarea menționată.

Înarmați cu bannere afișând sloganuri ca „Incompetența ne ucide copiii!” sau „Cartierul MAL protestează!”, oneștenii au luat cu asalt centrul orașului, cerând menținerea unui tarif acceptabil la apă și legal, în conformitate cu hotărârile adoptate de CL Onești.

Apă Canal – profit de 600.000 lei în 2012

Cu toate că operează fără „forme legale” serviciul de apă-canalizare (conform ANRSC) și în pofida uzurii rețelei de distribuție, Apă Canal nu o duce tocmai prost. Pe plan economic, societatea a avut un an fructuos în 2012, când a încheiat cu un profit net de aproape 600.000 lei și o cifră de afaceri de aproximativ 10 milioane lei. Comparativ, în 2011 societatea contabiliza un profit de doar 186.000 lei, de câteva ori mai mic decât în 2012. Firma încadrează, constant, 150 de salariați, conform datelor existente pe portalul Firme.info. În 2010, Apă Canal a înregistrat profit de 210.000 lei, afacerea cu apă de la Onești fiind pe plus în ultimii 5 ani. Între 2009 și 2012, veniturile societății au crescut cu 1 milion de lei.

 

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

4 COMENTARII

    • Claudiule,la ora actuala g?se?te la produc?tori ?nvins excelent la pre?ul de 4 lei.Apa de la Onedil este 6lei si ceva si pre?ul nu se va opri aici.Este si normal,armata de amploiati ?intuit in func?ie de USD-isti trebuie pl?tit? bine din buzunarul nostr.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.