Retragerea lui Viorel Hrebenciuc de la sefia judetenei PSD proiecteaza cu totul alte nuante asupra alegerilor care au avut loc in filiala in urma cu aproape 3 ani. Asa-zisa revenire a deputatului la timona organizatiei de casa, petrecuta in iulie 2010 prin desfiintarea postului de presedinte executiv (detinut de Gabriel Vlase), a avut ca scop – dupa cate se pare – adjudecarea unei pozitii singulare de forta (cea de presedinte) care sa-i permita acestuia sa-si securizeze o noua candidatura, in colegiul favorit, la parlamentarele din 2012. In ultimii ani, “Hrebe” a fost mai curand un tolerat al organizatiei, in interiorul careia seful CJ Bacau – Dragos Benea – a inceput sa-si planteze oamenii, unul cate unul. Odata atins obiectivul, Hrebenciuc – ajuns intre timp si vicepresedintele Camerei Deputatilor – e decis sa-si ia “la revedere” de la conducerea unei organizatii pe care a pastorit-o vreme de doua decenii. Printre ultimele realizari se numara constituirea, cu dificultate, a USL in Bacau si asigurarea unui climat de relativ echilibru in sanul unei organizatii animate si minate de orgoliile unor politicieni relativ tineri, dar harsiti intr-ale politicii: Dragos Benea, seful CJ, si deputatul Gabriel Vlase, fost presedinte executiv al organizatiei (conform declaratiei de interese, postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Vlase ar fi – in continuare – presedinte executiv, desi functia nu mai exista).
In PSD Bacau schimbarea plutea in aer, organizatia fiind una dintre putinele in care sefia era asigurata de un politician din vechea garda social-democrata (chiar foarte vechea garda). La Suceava, PSD e condus de seful CJ, Catalin Nechifor, un promitator tanar politician care a reusit performanta de a umple de bani Suceava, in urma alocarilor din bugetul de stat pe 2013 (semn ca infrangerea baronului Flutur a fost bine rasplatita de PSD); la sefia organizatiei din Sectorul 1 Bucuresti este asteptat un alt Catalin, ieseanul Catalin Ivan, un protejat al lui Victor Ponta; la Botosani, un alt fost fief PDL, municipiul de resedinta a fost cucerit de tanarul pesedist Ovidiu Iulian Portariuc, indicat drept viitor presedinte al PSD Botosani de presa locala. Intr-o anumita masura, organizatia din Bacaul ramasese restanta la “schimbul de generatii”.
In aparenta, acesta prefateaza un nou episod din telenovela diferendului intern Benea – Vlase. In realitate, alegerile din PSD Bacau par
sa nu fi fost, niciodata, mai limpezi ca acum. Cu cateva exceptii, putine la numar, Biroul Politic Judetean e controlat de Benea, inca de la alegerile din iulie 2010, printr-un manunchi de vicepresedinti care au avut sau au legatura cu activitatea administrativa a CJ: Valentin Palea (sef Serviciul Judetean Drumuri – subordonat CJ); Lucian Sova, deputat colegiul 4 (fost presedinte CA al Spitalului Judetean); Oana Chelaru (director Regia Aeroportuara, subordonata CJ); Ionel Floroiu – consilier judetean PSD; Dumitru Bontas – consilier judetean PSD; Dan Tataru – senator colegiul 3; respectiv Dumitru Braneanu – vicepresedinte Consiliul Judetean. Lor li se adauga armata de primari a PSD, aflati – de asemenea – intr-o relatie de subordonare fata de presedintele CJ, ordonatorul de credite care imparte malaiul bugetar spre unitatile administrativ-teritoriale. Dupa prezidentialele din 2009, cand Benea a condus in judetul Bacau campania lui Mircea Geoana, mai multe organizatii – socotite neperformante – au trecut prin schimbari de substanta, la sefia lor fiind promovati oameni agreati de presedintele CJ (vezi schimbarile ce se prefigureaza la PSD Onesti, unde pilotul de raliuri Adrian Raspopa, consilier judetean PSD, prieten cu Ponta si Benea, se pregateste de o fulminanta ascensiune la varful organizatiei). Prin urmare, Benea are painea si cutitul in mana, in materie de politica interna in PSD Bacau.
Declaratiile date presei, pana acum, arata ca seful CJ e singurul decis sa candideze la presedintia PSD Bacau, insa nu oricum, ci in echipa. Afirmatiile lui Benea, conform carora are nevoie de o echipa inchegata (minim 10 colegi), reprezinta un semnal concret si puternic transmis organizatiei, care – cat timp a fost condusa de Vlase, ca presedinte executiv – a fost vaduvita de o conducere colegiala, deciziile luandu-se, nu de putine ori, de catre un singur om. Conform statutului, primele alegeri organizate in filiala vizeaza organizatia municipala, condusa de Virgil Mandru, un om de afaceri de calibru, dar se pare neacomodat cu jocul politic ce a dus la sacrificarea municipalei PSD, in slujba constituirii USL in Bacau. Acesta pare decis sa se retraga de la conducerea organizatiei, alegerile din municipala urmand sa fie un barometru al scrutinului de la judet.
Dincolo de relatia apropiata avuta cu liderul PSD, Victor Ponta, Benea mai are un avantaj in perspectiva alegerilor interne: faptul ca, in trecut, a renuntat de mai multe ori la diferite tentative de a candida pentru o functie in partid, la nivel central, organizatia din Bacau sustinandu-i ba pe Vlase, ba pe Hrebenciuc. In plus, seful CJ n-a condus niciodata, din functia de presedinte, organizatia judeteana, astfel incat nu i se pot imputa esecuri electorale sau derive de leadership politic, asociate cu mandate de conducere care sa-i fi fost incredintate, anterior, de BPJ.