Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, iar aceasta urmează să fie aprobată prin Ordin al președintelui ANAF.
„Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 din Codul Fiscal (salarii, pensii, chirii, indemnizații etc.) datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară, și au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația, sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației, aplicând cota individuală de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe țară”, se arată într-un comunicat al ANAF transmis, luni, Agerpres.
De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse, sub salariul minim brut pe economie, și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții, respectiv cu aplicare cotei individuale (5,5%) la salariul minim brut pe economie.
„Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se face fie lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declarației, fie la data depunerii declarației, în funcție de opțiunea exercitată de persoana fizică”, se mai arată în comunicatul ANAF.
O solutie justa ar fi sa identificati persoanele care intr-adevar obtin venituri nedeclarate din alte surse si doar acestia sa plateasca, asa cum e firesc. Identificati veniturile cetateanului si impozitati-l. Dar stiu, asta nu e usor de facut… In schimb ati ales varianta cea mai comoda – sa plateasca toti.
Sunt contribuabil la sistemul de sanatate (impreuna cu sotia achit cam 500-600 ron pe luna fara a primi mare lucru in schimb), insa o asemenea masura mi se pare aberanta.
Pai…de unde sa plateasca contributiile de sanatate,daca sunt …PERSOANE FARA VENIT???Chiar as vrea sa vad …boschetarii,pesoanele care au „iesit „din somaj,unii interlopi,etc,stand in …sir indian in fata Casei de asigurari,sa-si plateasca contributia…Minti „luminate”…
Din nevoia de bani la buget apar tot felul de taxe si impozite, contribuabilii ajungand la sfarsitul lunii sa le fie reduse veniturile, care de altfel nu erau foarte mari.