
În cursul lunii martie, inspectorii ITM au controlat 149 de angajatori și au aplicat 40 amenzi, totalizând 507.500 lei.
Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 95 de angajatori la care lucrau 9521 de salariați. Au fost aplicate 28 sancţiuni contravenţionale, din care 10 avertismente și 18 amenzi în valoare totală de 329.500 lei.
Astfel, au fost depistați 10 angajatori care practicau muncă fără forme legale (15 persoane), fiind aplicate 10 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 300.000 lei.
Din cele 10 societati comerciale sanctionate 9 au primit persoane la munca fara a le incheia contract individual de munca si 1 firma a fost sanctionata pentru ca primit la muncă persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:
- nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
- nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
- nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
- nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 54 agenţi economici. Pentru cele 46 de neconformităţi depistate au fost aplicate 22 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 178.000 lei și 29 avertismente.
Tot in acest domeniu, precizăm că au fost inregistrate 19 comunicari de evenimente1 soldat cu decesul salariatului si 18 soldate cu incapacitate temporară de muncă.
Din evenimentele comunicate 5 au avut caracter patologic (inclusiv accidentul mortal) in sensul ca salariatilor li s-a facut rau in urma unor afectiuni preexistente.
Principalele nereguli sanctionate au fost :
- nerealizare masuri dispuse la controlul anterior
- instruire necorespunzatoare
- lipsa control medical
- neintocmire plan de prevenire si protectie
- echipamente de munca necorespunzatoare
Pe parcursul lunii martie, au fost inregistrate 67 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 56 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.
Un numar de 8 petitii au avut ca obiect nerespectarea prevederilor legale privind securitatea si sanatatea in munca fiind reclamate fie accidente de munca nedeclarate de angajator fie neasigurarea de catre acesta a conditiilor de munca sigure.