În perioada 01.04.2024 – 06.04.2024, ITM BACAU, sub coordonarea Inspecţiei Muncii București, a desfăşurat Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de Securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniile ”construcții clădiri” – cod CAEN 41, ”lucrări de geniu civil” – cod CAEN 42, ”lucrări speciale de construcții” – cod CAEN 43.
Obiectivele campaniei au vizat identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activitate în domeniile sus-menționate precum și creșterea gradului de conștientizare al angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Principalele obiective au fost:
- Creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, având obiectiv declarat instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional;
- Ca şi consecinţă a celor mai sus menţionate, se preliminează diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale menţionate, de către angajatorii din domeniul construcţiilor.
Inspectorii de muncă din cadrul ITM BACAU au efectuat 27 de controale. Au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 20 de amenzi în valoare de 247.000 de lei și 35 de avertismente. Din valoarea totală a amenzilor, 120.000 de lei s-au aplicat pentru cele 6 persoane depistate fără forme legale de angajare la 5 societati comerciale din domeniul vizat.
Au fost dispuse 60 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în timpul controalelor careau vizat: nerespectarea dispozițiilor legale privind neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nepurtarea echipamentului individual de protecție; neefectuare instruirii lucrătorilor; lipsa identificarii zonelor de risc ridicat; caile de acces si circulatie nemarcate corespunzator si neintretinute.