Politia Română a fost sesizată cu privire la existența mai multor cazuri de tentative de fraude on-line, prin mesaje e-mail, în care anumite persoane și-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcții de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română).
Polițiștii au fost sesizați cu privire la existența, în mediul on-line, a unor tentativelor de phishing, în care care folosite false citații care vin din partea Poliției Române și/ sau Europol, Interpol etc. De asemenea, sunt folosite nume de miniștrii sau de polițiști.
În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, săvârșite de minori.
Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancțiunea demarării unei proceduri judiciare și emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului.
Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituțiile de aplicare a legii la nivel internațional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populației, ce pot fi găsite mai jos:
Un alt semn al faptului că aceste e-mailuri transmise, sunt tentative de fraude on-line este faptul că, mesajul conține greșeli de scriere sau gramaticale, denumiri neactualizate ale ministerelor sau inexistente ale unor structure din cadrul Poliției Române.
În situația în care primiți astfel de email-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online
Poliția Română recomandă să nu comunicați date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online. De asemenea, să nu deschideți fișiere primite de la persoane necunoscute.
Totodată, puteți accesa https://sigurantaonline.ro/ și vă puteți antrena pentru a recunoaște cele mai frecvente amenințări on-line.
Pe https://quiz.sigurantaonline.ro/m vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele.