Câteva sute de studenți și elevi basarabeni, dar și mai multe familii stabilite în județul Bacău participă duminică la scrutinul parlamentar din Republica Moldova. Până la ora prânzului, aproximativ 100 de moldoveni își exercitaseră dreptul de vot în cadrul secției organizată în clădirea Rectoratului de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Tinerii moldoveni spun că au votat pentru calea pro-europeană a Moldovei și că familiile rămase acasă le-au urmat exemplul. În România sunt organizate 11 secții de votare, iar urnele vor fi închise la ora 21.00.
Peste 300 de studenți basarabeni, dar și 100 de elevi cu drept de vot sunt așteptați duminică la vot, în cadrul alegerilor generale organizate în Republica Moldova. Lor li se adaugă câteva zeci de familii stabilite în județul Bacău. Cetățenii moldoveni își pot exercita dreptul de vot în cadrul secției organizată în incinta Rectoratului de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Până la ora prânzului, aproximativ 100 de votanți călcaseră pragul secției pentru a-și exercita opțiunea electorală, secția de vot de la Universitatea „V. Alecsandri” fiind una din cele doar 11 organizate în România. Secția de vot este prezidată de Marcel Botnaru, consilier în cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău.
Studenții basarabeni din Bacău se declară tranșanți în privința opțiunilor electorale. Fără a indica partidul cu care au votat, aceștia spun că drumul european este singura opțiune reală pentru Republica Moldova. „Am votat pentru prosperitate în Republica Moldova și pentru un partid pro-european, pentru un viitor mai bun”, a declarat pentru Bacau.NET Dumitru Socican, student în cadrul Facultății de Litere.
Petru Zgurean, student la Informatică, spune că exemplul oferit de Europa, văzută la ea acasă de tinerii moldoveni, i-a convins că drumul de urmat este alături de UE. „Colegii mei au văzut și ei Europa și vor vota ca atare. Am vorbit și cu cei de acasă, cu familia, și vor vota tot calea europeană. Am votat un partid pro-european pentru un viitor european pentru Moldova”, a spus Zgurean.
Pe teritoriul României au fost organizate 11 secții de votare la alegerile parlamentare din Rep. Moldova. Acestea sunt organizate după cum urmează:
- București – sediul Ambasadei, Aleea Alexandru nr. 40, sector 1;
- București – sediul Consulatului, Str. Emanuel Porumbarul nr. 89, sector 1;
- Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, str. Calea Mărășești 158;
- Brașov – Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39;
- Constanța – Universitatea ”Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124;
- Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
- Galați – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească nr. 47;
- Iași – Consulatul General al Republicii Moldova, str. Aleea Grigore Ghica
- Vodă, nr. 60A;
- Iași – Școala Gheorghe Asachi, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 64;
- Suceava – Universitatea “Stefan cel Mare”, Str. Universității 13;
- Timișoara – Colegiul Național de Artă Ion Vidu, str. Cluj nr. 12.
Peste 3 milioane de alegători sunt așteptați la urne în această duminică. Alegerile sunt organizate pe fondul mai multor „tulburări” electorale ce au cuprins aripa pro-rusă a eșichierului politic basarabean. Principalul partid pro-rus, PATRIA, a fost scos în afara legii după ce, în contradicție cu legislația din Rep. Moldova, a fost finanțat substanțial de către ruși. Liderul partidului, Renato Usatîi a părăsit Moldova în noaptea de joi spre vineri pentru a scăpa de oamenii legii care plănuiau arestarea sa. Vineri dimineață, un alt lider pro-rus, Igor Dodon, șeful Partidului Socialiștilor, a fost reperat în incinta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Dodon, a scris portalul de știri EVZ.ro, și-ar fi pregătit el însuși o fugă la Moscova, odată cu „seismul” ce a cuprins, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, partidele pro-moscovite de la Chișinău.
Comisia Electorală Centrală a publicat la mijlocul acestei săptămâni (miercuri) numărul actualizat al cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova. Acesta este mai mare decât la alegerile precedente deoarece îi include şi pe cetăţenii din stânga Nistrului, pe cei stabiliţi permanent în alte state, dar care şi-au păstrat cetăţenia moldovenească, precum şi cetăţenii fără reşedinţă permanentă.
În prezent, pe listele electorale figurează aproximativ 2,8 milioane de cetăţeni, în timp ce în registrul alegătorilor sunt 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot. Dintre aceştia din urmă, peste 200.000 sunt înregistraţi în Transnistria, unde de obicei nu au posibilitatea să voteze decât dacă vin la secţiile de votare amenajate în dreapta Nistrului. Aproximativ 90.000 sunt cetăţeni moldoveni care au plecat din ţară şi care vor putea vota în cele 95 de secţii deschise în străinătate, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în prealabil, în baza paşaportului şi completând o declaraţie pe propria răspundere.