Olanda si Marea Britanie sunt primele tari care chemate la urne joi deschizand astfel alegerile pentru Parlamentul European, amenintate de ascensiunea partidelor eurofobe si populiste in mai multe tari, precum si de un puternic absenteism, scrie AFP.
Desfasurat pe parcursul a patru zile, in cele 28 de tari ale Uniunii Europene, scrutinul are ca scop desemnarea pentru urmatorii cinci ani a celor 751 de deputati ai Parlamentului European.Euroscepticismul si-a putea spune cuvantul in mai multe tari-cheie. Acesta este cazul Marii Britanii si Olandei sectiile de vot se deschid la ora 05:30 GMT.
Rezultatele vor fi cunoscute, cu toate acestea, in acelasi timp in toate statele membre, odata cu inchiderea sectiilor de vot in Italia, la ora 21.00 GMT, duminica. In Marea Britanie, partidul eurofob si nationalist UKIP (Partidul Independentei din Marea Britanie) al lui Nigel Farage este cotat in ultimele sondaje cu un scor foarte aproape de Partidul Laburist si inaintea conservatorilor la putere.
In Olanda, liderul Partidului Libertatii Geert Wilders care vrea sa distruga din interior „monstrul de la Bruxelles” si sa scoata Olanda din UE, este, de asemenea, in fruntea sondajelor, foarte aproape de liberalii premierului Mark Rutte si de formatiunea de centru D66.
De la aderarea Croației la Uniunea Europeană, în iulie 2013, Parlamentul European numără 766 de deputați. Cu toate acestea, numărul deputaților a fost redus la 751 pentru alegerile din 2014 și va rămâne constant în viitor. Acești deputați vor reprezenta peste 500 de milioane de cetățeni din 28 de state membre. Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”.
O noutate majoră introdusă de tratat este că, pentru prima dată, nominalizarea de către statele membre a președintelui Comisiei Europene care îi va succeda în funcție lui José Manuel Barroso, în toamna anului 2014, va trebui să țină seama de rezultatul alegerilor europene. Candidatul la această funcție va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” președintele Comisiei. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privința candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.
În România alegerile europarlamentare vor avea loc duminică, 25 mai. Autorităţile au tipărit 20.434.307 buletine de vot şi imprimat 17.849.496 timbre autocolante cu menţiunea Votat, pentru alegerile europarlamentare din acest an, se arată într-un comunicat al Guvernului. În listele electorale permanente, întocmite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, sunt înscrişi 18.303.915 cetăţeni cu drept de vot.