Noua organigramă a Primăriei Bacău, nășită de Romeo Stavarache, nu e văzută cu ochi buni de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). La 1 iulie, un comunicat de presă remis de municipalitate preciza că ANFP ar fi dat avizul de legalitate pentru noua organigramă a Primăriei, concomitent cu mai multe recomandări privind presupusa reorganizare a serviciilor și posturilor Primăriei. Potrivit unui răspuns transmis de ANFP portalului de știri Bacau.NET, Agenția nu ar fi avizat organigrama imaginată de Stavarache, ci doar posturile cu statut de funcționar public (mai precis numărul acestora). ANFP mai spune în răspunsul oficial că nu poate „interveni în actul managerial al conducătorului instituției în ceea ce privește stabilirea structurii funcționale a acesteia”. Agenția admite, astfel, că nu a făcut nicio recomandare către Primăria Bacău, în sensul reorganizării sau desființării unor posturi, și că ANFP „nu are atribuții în gestionarea posturilor contractuale”.
La începutul lui iunie, Bacau.NET prezenta, în exclusivitate, date privitoare la eforturile făcute de actualul primar în direcția implementării unei noi organigrame, manevră prin care Stavarache ar urmări să împuște doi iepuri dintr-un foc: marginalizarea unor funcționari/angajați căzuți în dizgrație, așa cum sunt Leonard Pădureanu și Ovidiu Popovici, respectiv promovarea pe noile funcții de conducere a unor persoane de încredere, ce par să-i fi jurat lui Stavarache credință eternă. Eforturile primarului vizează, într-un anumit sens, „pedepsirea” unor foști tovarăși de încredere care, în ultima perioadă, s-au distanțat de edil, mai ales pe fondul dosarelor penale cu care acesta a fost „încălțat” de DNA.
Restructurarea organigramei s-a concretizat prin inventarea, peste noapte, a mai multor direcții plasate în subordinea directă a primarului (Direcția de Informații Publice, Direcția Generală de Investiții, Direcția Generală de Funcționare, Direcția de Administrare, Direcția Patrimoniu, dar și Direcția de Implementare a proiectelor europene, în subordinea Direcției Generale de Investiții). Noua organigramă (click pe imagine) a făcut obiectul unui proiect de hotărâre elaborat sub atenta supraveghere a primarului, însă documentul nu a mai fost dezbătut în cadrul Consiliului Local, nefiind avizat de toate compartimentele de specialitate din Primăria Bacău.
La 1 iulie, pe fondul războiului mocnit pe care Stavarache l-a inițiat cu unii dintre funcționarii și angajații din Primărie, un comunicat dat publicității de purtătorul de cuvânt Ionuț Tomescu anunța că Primăria Bacău ar fi obținut avizul de legalitate din partea ANFP pentru noua organigramă și că Agenția a trasat mai multe recomandări în direcția restructurării organigramei și a posturilor din cadrul municipalității. „Primăria municipiului Bacău a obținut avizul de legalitate pentru o nouă organigramă, din partea Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În baza avizului de legalitate obținut, un proiect de hotărâre privind viitoarea organigramă a Primăriei urmează să fie dezbătut de către Consiliul Local. Anterior acordării avizului de legalitate, ANFP a făcut și unele recomandări privind reorganizarea serviciilor Primăriei, recomandări care stau la baza noii organigrame. Cele mai importante se referă la înființarea de direcții generale acolo unde există mai mult de 25 de posturi de execuție, la faptul că activitățile legate de sfera administrativă trebuie concentrate într-o singură structură, nu disipate în mai multe compartimente”, se preciza în comunicatul amintit.
ANFP nu avizează organigrame
Pornind de la datele consemnate în comunicatul de la 1 iulie, portalul de știri Bacau.NET a solicitat ANFP un punct de vedere atât în relație cu pretinsul „aviz de legalitate” dat, cât mai ales cu recomandarea înființării unor direcții generale în cadrul Primăriei Bacău, sub pretextul „concentrării activităților din sfera administrativă într-o singură structură”. Potrivit răspunsului nr. 31157 din 9 iulie 2015, ANFP afirmă că nu a avizat organigrama propusă de Stavarache, ci doar funcțiile publice din cadrul acesteia. Mai mult, susține ANFP, Agenția nu poate interveni în actul managerial al conducătorului instituției, prin trasarea de recomandări vizând structura organigramei. Răspunsul remis de ANFP portalului Bacau.NET vine să „desființeze” aberațiile cuprinse în comunicatul dat publicității, la 1 iulie, de purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, Ionuț Tomescu. În realitate, lasă de înțeles ANFP, noua organigramă a Primăriei Bacău este plăsmuirea managerului instituției, respectiv a edilului șef, nicidecum rodul unor „indicații prețioase” venite de la București.
„În baza documentației cu nr. 3748/2015, transmise de primăria municipiului Bacău, înregistrată la ANFP cu nr. 23078/2015, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a acordat avizul pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Bacău și din cadrul Direcției Publice de Evidență a Persoanelor a municipiului Bacău. Subliniem prin urmare faptul că Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu avizează structurile organizatorice (Organigramele) instituțiilor publice, acestea fiind adoptate prin hotărâri ale consiliilor locale/județene sau prin hotărâri de guvern, după caz, ci avizează funcțiile publice din cadrul acestor structuri. Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu poate interveni în actul managerial al conducătorului instituției în ceea ce privește stabilirea structurii funcționale a acesteia”, se precizează în răspunsul remis Bacau.NET de ANFP (click pe imaginea alăturată).
Lachei în locul „indezirabililor”
Echipa pe care primarul Bacăului încearcă s-o instaleze la cârma noilor direcții este alcătuită din oameni care au rămas fideli cauzei lui Stavarache, în pofida dosarelor de corupție cărora acesta trebuie să le facă față. Dacă noua organigramă ar fi aprobată de către Consiliul Local, la șefia direcțiilor nășite de Stavarache ar fi propulsați șoferi, secretare și alți oameni de casă ai actualului edil. La conducerea Direcției Informații Publice ar urma să fie nominalizată actuala șefă de cabinet a primarului, Daniela Mihăilă (foto), în timp ce la Direcția Patrimoniu ar putea fi condusă de unul dintre șoferii lui Stavarache, Bogdan Duță.
Fost consilier cu atribuții de viceprimar, Iulian Stoican vizează funcția de director general al Direcției Investiții, în timp ce Ciprian Piștea urmărește postul de director al Direcției de Implementare a proiectelor europene. O surpriză ar putea fi cooptarea în cadrul Primăriei Bacău, pe un post de director în cadrul Direcției de Funcționare, a juristei Mioara Manea, ce activează în prezent în cadrul Prefecturii Bacău. O apropiată a lui Stavarache, Manea este suspectată în mediul administrativ băcăuan că l-ar fi consiliat pe edil în eforturile acestuia de restructurare a organigramei.
Într-o declarație dată cotidianului Adevărul, secretarul municipiului Bacău, Ovidiu Popovici (foto), ridiculizează tentativa primarului Stavarache de a propune o nouă organigramă, „avizată” de ANFP. Mai mult, afirmă Popovici, noua organigramă trebuie supusă dezbaterii în plenul CL și, ulterior, votului consilierilor locali. „Referitor la comunicatul de presă întocmit cu profesionalism de purtătorul de cuvânt, consider că datorită programului extraordinar de încărcat al domnului Ionuţ Tomescu, în acest comunicat s-au strecurat mici erori fără cunoştinta domnului primar Romeo Stavarache. În primul rând ANFP, potrivit actelor normative care reglementează activitatea acestei instituţii, are în competenţă reglementarea funcţiei publice şi nicidecum avizarea de legalitate. Hotărârea de consiliu local de aprobare a organigramei, în situaţia în care va îndeplini condiţiile de legalitate prevăzute de lege, va fi contrasemnată de către secretarului unităţii territorial administrative”, a declarat Popovici, lăsând de înțeles că nu va gira demersul lui Stavarache.