Aeroportul din Iași are prevăzută suma de 93 milioane euro în Masterplanul de Transport aprobat de Guvern

1

Guvernul României a aprobat miercuri Master Planul General de Transport al României în vederea transmiterii acestuia la Comisia Europeană pentru îndeplinirea de către România a condiționalității ex-ante necesare pentru accesarea de fonduri structurale în cadrul Programului Operațional Sectorial Infrastructură Mare.

Principalii indicatori ai Master Planului General de Transport:

aeroport iasiPentru sectorul de transport rutier: a)    Autostrăzi: 1300 km, valoare 13,739.17 mld euro; b)    Drumuri expres: 1825,9 km, valoare 9,978 mld euro; c)    Drumuri Transregio: 2874 km, valoare 1,691 mld euro; d)    Drumuri TransEuro: 343 km, valoare 190,05 mil euro.

Pentru sectorul feroviar: a)    Reabilitare linie de cale ferată: 2883 km, valoare 10,740 mld euro; b)    Electrificare: 489 km, valoare 1,122 mld euro; c)    Linii de cale ferată pentru marfă: 439 km, valoare 1,436 mld euro; d)    Linii de cale ferată PPP: 421 km, valoare 810,40 mil euro; e)    Linii de cale ferată cu viteze sporite: 1001 km, valoare 274,15 mil euro;

Pentru sectorul naval: total investiții: 3,395 mld euro din care: a)    Portul Constanța: valoare investiții 865,363 mil euro; b)    Portul Galați: valoare investiții: 110,758 mil euro; c)    Portul Drobeta Turnu Severin: valoare investiții:20,201 mil euro; d)    Alte porturi: 685,240 mil euro; e)    Șenal navigabil: 640 km, valoare 279 mil euro;

Pentru sectorul aerian: (15 aeroporturi) total investiții: 1,327 mld euro din care: a)    Aeroportul București Otopeni: 668,900 mil euro; b)    Aeroportul Timișoara: 111,573 mil euro; c)    Aeroportul Cluj Napoca: 131,143 mil euro; d)    Aeroportul Iași (foto): 93,525 mil euro;

Valoarea totală a proiectelor identificate în cadrul Master Planului General de Transport este de 45,451 mld de euro, care include proiecte de investiții în infrastructura de transport a României pentru sectorul de transport rutier, feroviar, aerian, naval și multimodal.

În ceea ce privește strategia de implementare a proiectelor, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.02.2015, lista de proiecte prioritizată în conformitate cu metodologia stabilită de Comisia Europeană. Aceasta înseamnă că pentru fiecare proiect de infrastructură de transport a fost analizată sustenabilitatea economică, fiind luat în calcul indicatorul stabilit de Comisia Europeană, precum și apartenența proiectelor la rețeaua de transport transeuropeană TEN-T. Astfel, pentru fiecare proiect în parte a fost întocmit un punctaj, în funcție de cele două criterii menționate. A rezultat lista de proiecte de infrastructură care au prioritate la finanțare din fonduri structurale și din bugetul de stat.

România intră astfel într-o nouă etapă/filosofie de realizare a investițiilor în infrastructură, acordând prioritate acelor proiecte care corespund criteriilor de performanță economică, criteriilor de conectivitate, dar și obiectivelor de investiții urmărite de Uniunea Europeană pe teritoriul României.

Spre exemplu, în sectorul rutier, Guvernului României consideră a fi prioritare în ceea ce privește dezvoltarea rețelei de autostrăzi proiecte de investiții precum: Sibiu-Pitești, Sibiu-Brașov, Brașov-Bacău, Târgu Neamț- Pașcani – Iași – Ungheni, Brașov – Comarnic(PPP), Pitești – Craiova(PPP) sau Suplacu de Barcău – Borș, cu o valoare totală estimată la aproximativ 9,642 mld eur. Aceasta înseamnă construcția a 1094,80 km de autostradă, cu un cost estimat de 8,8 mil euro/km, ținând cont de faptul că 118 km din lungimea acestor autostrăzi urmează să fei construite în zona de munte.

Proiectele de infrastructură de transport rutier sunt incluse la finanțare în funcție de punctajul obținut, ciclul de implementare a proiectelor și sursele de finanțare disponibile. Referitor la ciclul de implementare a proiectelor au fost identificate două categorii: proiecte complexe, pentru care studiul de fezabilitate (SF) se elaborează în 2 ani, iar execuția lucrărilor are loc în 4 ani; respectiv proiecte uzuale, pentru care SF se elaborează într-un an și execuția lucrărilor are loc în 3 ani. În ceea ce privește strategia de finanțare a Master Planului General de Transport, suma disponibilă este de 2,7 miliarde de euro din Fondul de Coeziune (aici fiind inclusă și cofinanțarea de la bugetul de stat), respectiv 2,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. Aceste sume sunt destinate sectorului rutier.

Suma totală pe care România o are la dispoziție, în perioada de programare 2014-2020 pentru cele 4 sectoare de transport (rutier, feroviar, naval, multimodal) este de 6,843 mld euro. La acestea se adaugă un plafon suplimentar de 7 mld euro pe care Guvernul României l-a aprobat astăzi, 25.02.2015, (care vor proveni din împrumuturi publice – IFI- și din acciza pe carburanți), în vederea asigurării surselor de finanțare necesare implementării proiectelor din sectorulrutier, cu prioritate pentru autostrăzi. Astfel, valoarea totală a finanțării pentru sectorul infrastructurii rutiere, în perioada de programare 2014-2020, este de 13,8 mld de euro.

Planul financiar al Master Planului General de Transport urmează să fie prezentat în ședințele reunite ale Comisiilor de Transport din Parlament înainte de trimiterea acestuia la Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al Guvernului.

1 COMENTARIU

  1. Mai fratilor, fotografia pe care o tot puneti ca fiind noua pista a aeroportului din Iasi este, de fapt, de la Cluj! Se poate vedea si Somesul care blocheaza, deocamdata, extindere ei. Pentru o poza adevarata de la Iasi intrati pe site-ul aeroportului si veti gasi!

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.