Miercuri, 11 ianuarie, presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, a organizat o conferinta de presa in care a vorbit despre auditul de la Aeroportul George Enescu din Bacau si despre reorganizarea acestuia. Va reamintim ca Wizz Air si-a inchis baza operationala de la Bacau si mai multe curse se vor anula incepand cu 1 februarie. Imediat dupa anuntul vestii, managerul Oana Chelaru a demisionat din functie.
Desi auditul comandat de CJ Bacau este confidential, Ivancea a dat mai multe detalii de interes din acest raport. Acesta a fost comandat in anul 2022 si a avut drept obiectiv „cautarea unor solutii pentru dezvoltarea aeroportului„. Ivancea a declarat in conferinta ca auditul nu a fost comandat impotriva unei persoane ci a fost facut pentru a se gasi solutii in dezvoltarea si cresterea capacitatii Aeroportului din Bacau:
„Toate deciziile pe care le iau sunt in urma unui raport fundamentat, unei constatari. Nu ai cum sa vii ca si presedinte de CJ si sa ai pretentia ca le cunosti pe toate. In 2022 a venit aceasta ideea, a auditului. Acest raport nu este indreptat impotriva unei persoane sau conduceri, ci este realizat pentru a analiza sistemic performantele aeroportului si ceea ce este de facut in continuare. Acest audit ne va ajuta sa vedem ce putem schimba, ce putem imbunatati si cum sa ne raportam la piata.” a spus Ivancea
Anii 2019 si 2020 au fost ani pandemici, iar toate aeroporturile, nu doar cel din Bacau, au fost afectate de COVID19. Traficul de pasageri a scazut foarte tare, la fel si incasarile. De asemenea, si razboiul din Ucraina a afectat aeroportul:
„Aeroporturile din Suceava si Iasi au avut cresteri din cauza conflictului din Ucraina. Toti cei din zona, se indreapta catre aeroporturile cele mai apropiate. Bacaul nu are o pozitia geografica la fel ca cele doua orase amintite.” a mai spus Ivancea
„Principala ideea din acest audit a fost ca Regia Autonoma sa se transforme in societate pe actiuni” – Valentin Ivancea
O societatea privata din Bucuresti a analizat activitatea aeroportului timp de 9 luni de zile, in anul 2022, avand urmatoarele obiective:
-regandirea modului de organizare
-eficientizarea modului de lucru al angajatilor
-atragerea de operatori
-cresterea numarului de pasageri
Raportul a fost finalizat in noiembrie si a fost prezentat conducerii aeroportului, fara a fi obiectiuni:
„Principala ideea din acest audit a fost ca Regia Autonoma sa se transforme in societate pe actiuni. Acesta este pilonul principal din acest raport. Regia Autonoma cum este ea acum a fost infiintata de CJ insa tine de un mandat, care expira de drept anul acesta. Aceasta societatea de actiuni va fi deschisa si pentru zona privata si va fi mult mai flexibila.” a explicat Ivancea
Acesta a mai precizat ca viitorul manager de aeroport va avea un contract si va fi platit in functie de performante. Managerul va avea un venit fix si unul variabil. Daca isi va atinge tintele clare impuse, acesta va fi remunerat in plus, in functie de obiective. De asemenea, reorganizarea aeroportului presupune infiintarea unui departament de vanzari care sa se ocupe in mod exclusiv de vanzarea serviciilor.
Legat de activitatea managerului Oana Chelaru, Ivancea a precizat ca aceasta s-a axat mai mult pe dezvoltarea infrastructurii si nu pe vanzari:
„Conducerea aeroportului a fost orientata doar pe dezvoltarea infrastructurii, iar partea de vanzare, promovare si comunicare a fost deficitara.” a mai spus Ivancea ca se precizeaza in raportul de audit
Ivancea: Peste 75 de milioane de euro s-au investit in Aeroportul Bacau. In 2022, 556.327 de pasageri au tranzitat aeroportul
Ivancea i-a criticat pe politicienii care s-au repezit imediat sa acuze PSD-ul pentru plecarea Wizz AIR. Acesta a precizat ca social-democratii au reusit sa atraga fonduri europene de peste 75 de milioane de euro, iar acum, Aeroportul Bacau are aerogara si pista la ultimel standarde.
Mai mult, Ivancea a prezentat datele cu traficul de pasageri pentru anul 2022 – 556.327 de pasageri au tranzitat aeroportul, comparativ cu 2019 – 444.000 ( in 2020 si 2021 – ani pandemici – pe aeroportul Bacau au fost 119.000 si 379.000 pasageri). Presedintele CJ a precizat ca exista negocieri cu Ryanair dar si cu alte companii pentru a opera pe Aeroportul din Bacau.
Actualul manager demisionar, Oana Chelaru, va mai ramane in functie inca 30 de zile, dupa care presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, va numi un director interimar pana la reorganizarea Aeroportului in societate pe actiuni. Ivancea a precizat ca CJ va contrata o casa de avocatura pentru a realiza aceste demersuri si spera ca pana in vara sa fie finalizata procedura.