Cati bani europeni s-au cheltuit la Insula de Agrement
Suma totala de fonduri europene atrase de Municipiul Bacau, pana la 31 decembrie 2015, este de 5 milioane lei la care se adauga si TVA. In total s-au facut doar 6 cereri de rambursare.
Intrucat lucrarile nu au fost finalizate pana la 30 iunie 2016, modernizarea Insulei de Agreement a intrat pe finantare din bugetul local.
Fostul administrator public al Bacaului, Leonard Padureanu declara in 2016:
“Insula a fost un proiect cu finanțare 50/50 și oricum aveam o sumă mare de finanțat. Nu era un proiect în care cofinanțarea să fie de 2 la sută ca la alte lucrări cu fonduri UE”, spunea Pădureanu.
Conform unui raspuns oficial primit de la Seful Autoritatii de Management pentru POR, doamna Luminita Zezeanu, Municipiul Bacau a facut 6 cereri de rambursare care insumeaza 5 milioane de lei + TVA
Banii cheltuiti pe lucrarile de la Insula de Agrement pana in acest moment sunt de aproximativ 3 milioane de euro, insa cea mai mare parte provin din bugetul local. Astfel, in loc de o finantare 50/50, acest proiect a ajuns sa fie finantat aproape exclusiv din banii bacauanilor.
Si asta, pentru ca fosta administratie nu a reusit sa-l termine la timp si sa dea Insula in functiune.
Contractul initial de lucrari, in valoare de 7,5 milioane de euro, a fost castigat de asocierea de firme CONBAC SA, SSAB-AG SRL, Moldocor SA si Casa Design SRL.
In paralel cu modernizarea Insulei de Agrement s-a facut si decolmatarea lacului din jur, proiect care a fost derulat prin intermediul ABA Siret. 460.000 de metri cubi de mal ar fi trebui sa fie transportati si depozitati.
Proiectarea gresita a Insulei de Agrement a dus la blocaj total
Din cauza unor greseli majore in proiect, constructorul nu a putut finaliza lucrarile, acestea stagnand luni de zile. Principala problema a fost parcarea supraetajata care urma sa fie construita pe o zona unde se afla o magistrala de canalizare.
Alte probleme de proiectare au vizat cantitati inexacte de materiale, solutii neconforme propuse (la ignifugarea podinei), dar si neseriozitatea si lipsa de implicare a firmei de proiectare.
De altfel, oficiali ai constructorului Conbac declarau la acea vreme ca “nu se pot continua lucrarile daca se doreste calitate”.
In 2017, Primăria Bacău a actionat in instanta proiectantul, Luca Way, invocand faptul că firma nu şi-ar fi onorat obligaţiile iar asta ar fi condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la producerea unui prejudiciu. In 2018, instanta a dat dreptate Primariei Bacau, castigand si suma de 3, 29 milioane lei daune.
ADR Nord-Est propune nerecuperarea sumei atrase
In acest moment, Primaria Bacau se afla intr-o procedura de conciliere cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene pentru a gasi o solutie amiabila de rezolvare a situatiei fondurilor atrase pana la 31 decembrie 2015.
Intr-un punct de vedere formulat de reprezentantul Organismului Intermediar Nord-Est, in cadrul procedurii de conciliere, se arata ca „reprezentantul OI Nord-Est a solicitat incetarea contractului de finantare fara recuperarea finantarii acordate, in conditiile 18.1 contract”.
In concluzie, ADR Nord-Est sustine ca vina nu apartine Municipiului Bacau pentru intarzierea lucrarilor si nefinalizarea la termen a proiectului, ci proiectantului care a cauzat intregul blocaj. Asa cum de altfel s-a constatat si in instanta de judecata.
Decizia finala va fi luata de minister si va fi transmisa Primariei Municipiului Bacau in urmatoarea perioada.