Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Gabriel Bunduc, a anunțat într-o declarație de presă că proiectul autostrăzii A13 Brașov-Bacău a fost predat Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) pentru finalizarea studiului de fezabilitate. Autostrada, parte a coridorului de conectivitate “Carpatia”, are o lungime de aproximativ 162 km și este inclusă în Planul Investițional al României 2021-2030.
”A13 Braşov – Bacău, predată la CNIR în vederea finalizării studiului de fezabilitate. Autostrada face parte din coridorul de conectivitate „Carpatia”
Compania Națională de Investiții Rutiere, înființată în urma reformelor implementate prin PNRR, a preluat proiectul autostrăzii A13 în vederea finalizării studiului de fezabilitate.
În lungime de aprox. 162 de km, autostrada face parte din coridorul de conectivitate „Carpatia”, fiind inclusă în Planul Investițional al României 2021 – 2030. În zona Bacăului, A13 se va intersecta cu A7 în dreptul comunei Răcăciuni.
În urma discutiei pe care am avut-o astazi cu domnul Gabriel Budescu, direrectorul general al CNIR, consider ca peluarea obiectivului de investiții de către CNIR este – fără îndoială – un important pas înainte, în condițiile în care realizarea studiului de fezabilitate a bătut pasul pe loc, în principal din cauza costurilor date peste cap de consecințele pandemiei şi ale războiului din Ucraina, precum şi de crizele suprapuse în domenii precum prețul energiei şi al materiilor prime sau asigurarea mâinii de lucru calificate.
Noul proiectant, Consitrans, şi-a probat seriozitatea şi profesionalismul pe A7 „Autostrada Moldovei”, unde atât proiectarea, cât şi execuția lucrărilor se desfăşoară în ritm alert, în conformitate cu calendarul strâns asumat prin PNRR. Valoarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate la A13 este de 81 milioane lei (fără TVA). Durata este de 24 de luni, realizarea propriu-zisă a SF-ului fiind începută în septembrie 2024.” a transmis Gabriel Bunduc