La Ministerul Transportului a fost încheiat contractul de achiziție pentru rame electrice interregionale, între Autoritatea pentru Reformă Feroviară și producătorul polonez PESA. Contractul presupune achiziția a 20 rame electrice de lung parcurs și poate fi suplimentat cu încă nouă rame. PESA produce trenuri și tramvaie, iar vehiculele sale sunt utilizate în 11 țări, inclusiv Germania, Italia, Cehia, Rusia și Belarus.
Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, a precizat că noile trenuri RE-IR vor fi livrate începând cu anul 2026, iar toate cele 20 de garnituri vor trebui să fie recepționate de către România până în august același an. El a subliniat importanța respectării calendarului de livrare și a menționat că se coordonează activitățile cu furnizorul pentru a asigura o implementare predictibilă a proiectului.
Societatea poloneză Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (Pesa) a câștigat licitația pentru achiziția a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs RE-IR2, într-un contract în valoare totală de 1,1 miliarde de lei, fără TVA (224 milioane euro). Contractul include și servicii de mentenanță și prevede posibilitatea de extindere a perioadei de mentenanță cu încă 15 ani și a cantității cu 9 rame electrice interregionale.
În baza rezultatelor studiului de fezabilitate care stă la baza acestui proiect şi a indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Guvernul României, ramele electrice RE-IR2 vor fi utilizate, în cadrul contractelor de servicii publice atribuite în baza HG 1.453/2022, pe următoarele rute:
Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov;
Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria- Târgu Jiu – Craiova;
Braşov – Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Iaşi/Suceava;
Galaţi – Mărăşeşti – Bacău – Paşcani – laşi/Suceava;
Galaţi – Brăila – Făurei – Feteşti – Constanţa (Mangalia);
(Mangalia) – Constanţa – Feteşti – Brăila – Mărăşeşti – Bacău – Paşcani – Iaşi/Suceava;
(Giurgiu) Bucureşti – Ciulniţa – Călăraşi.
Bun: care va să zică, încă cel puţin 3 ani, încă mai călătorim cu hârbamentele astea înghesuite în care tre’ să te strecori mai dihai ca o gânganie. Păi, mă gândeam că încep deja să le pună în circulaţie măcar de pe la începutul lui 2024, dar se pare că mai trebuie să mai stăm pe tuşă, cum spuneam, încă cel puţin 3 ani, dacă nu şi mai mult.