Licitatiile pentru pistele de biciclete au inceput cu stangul dupa ce traseul Centru – Aeroport s-a anulat. La licitatie nu s-a prezentat nimeni, astfel ca procedura s-a oprit si se va relua.
Tot mai multe licitatii se anuleaza din aceleasi motive – constructorii fug de licitatii din cauza costurilor ridicate cu care se confrunta. Totusi, in acest caz, cele 9 proiecte pe mobilitate urbana accesate de Primaria Bacau au fost acceptate inca din 2019. Abia dupa 3 ani, Primaria Bacau a reusit sa urce o parte dintre ele pe SICAP – insa, se pare ca actualizarile nu au fost facute astfel incat procedura sa-si urmeze cursul firesc.
Prefectul Bacaului, Lucian Bogdanel, a criticat modul cu care Municipiul Bacau trateaza fondurile europene:
“Proiectul a cărui licitație a fost anulată, respectiv traseu pentru deplasări nemotorizate sud: Centru – Aeroport, avea – în decembrie 2021 – un grad fizic de implementare de 2,79% (!). Un pic mai mult decât nimic!
Justificări şi scuze se pot inventa la nesfârşit – la asta, NU la absorbție de fonduri europene, se pricepe de minune „administrația” Viziteu. Dar, oare, cum (mai) poți justifica un an şi jumătate de inacțiune şi dezinteres flagrante care au adus Primăria în punctul de a eşua, lamentabil, în atragerea fondurilor UE?
Încă din toamna lui 2019, banii europeni pentru aceste lucrări au fost asigurați prin semnarea contractelor de finanțare totalizând aprox. 40 milioane euro.
Din octombrie 2020 şi până astăzi, implementarea acestor proiecte a băltit, municipalitatea irosind timp prețios: nu s-a întors nici măcar o lopată de pământ pe respectivele investiții, care au stagnat la un ruşinos grad fizic de realizare (doar 2-4%).
Primăria & Viziteu stau cu un maldăr de bani la uşă, dar nu fac mai nimic pentru a pune la lucru aceste resurse financiare care nu costă nimic: din cauza asta, oraşul
– NU are piste de bicicletă;
– NU are stații de autobuz modernizate;
– NU are sistem de management al traficului rutier;
– NU are pasarelă pietonală, creşe & şcoli reabilitate etc.” a declarat prefectul