Consiliile județene din Iași, Bacău și Neamț vor achiziționa împreună un spital mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19

0

Un spital mobil pentru tratarea pacientilor de COVID 19 va fi achizitionat de consiliile judetene din Iasi, Bacau si Neamt. Spitalul va avea 250 de paturi si va deservi toata regiunea de nord-est. Acesta va fi amplasat in zona Parcului Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei, anunță CJ Iași.

A fost alocata suma de 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil destinat cazurilor diagnosticate cu Covid-19. Suma reprezintă contribuția județului Iași la realizarea acestui proiect care va fi implementat împreună cu consiliile județene din Neamț și Bacău.

”În contextul actual pandemic se impune luarea de urgență a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării și tratării pacienților infectați. Județul Iași este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din județ au adresabilitate regională. Pe lângă spitalizarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie tratați și pacienți cu alte afecțiuni. Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a județului Iași, dar și a celorlalte unități medicale din Moldova va fi depășită. Analizând modul de intervenție al celor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilități medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital. Așteptăm în continuare implicarea finaciară, nu doar declarativă, a altor administrații locale și județene”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, citat în comunicat.

Achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț alocat 4,1 milioane de euro și, respectiv, 3,2 milioane de euro. Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.

Banii alocați pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus, se mai arată în comunicat

Conform sursei citate, timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile. Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect.

Comunicat de presa

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.