Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei, și fostul deputat Ioan Adam și-au negociat în fața instanței reducerea pedepselor, convenind cu judecătorul să recunoască probatoriul procurorilor DNA și să spună întreg adevărul la judecarea pe fond a acestui dosar. După ce în faţa procurorilor DNA au dat declaraţii contradictorii, Hrebenciuc şi fiul său şi-au schimbat în această dimineaţă atitudinea. Cei trei beneficiază de reducerea cu o treime a pedepsei.
Hrebenciuc a declarat luni în fața instanței că își recunoaște vinovăția, precum și legăturile cu alți inculpați în dosar. Fostul deputat PSD a făcut apel la clemența judecătorilor. Fiul său, Andrei Hrebenciuc, a recunoscut încă de săptămâna trecută că se face vinovat de acuzațiile care i se aduc. „Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe lângă funcționarii din județul Bacău pentru a urgenta punerea în posesie. Mi-a propus să fiu parte în actul adițional care urma să se semneze. Am fost de acord. Am vrut să intru în actul adițional ca nume propriu, dar având în față un posibil scandal mediatic, l-am rugat pe fiul meu să-mi dea o firmă”, a declarat Viorel Hrebenciuc sub jurământ.
În octombrie 2014, procurorii anticorupţie din cadrul DNA Brașov au început urmărirea penală pentru cea mai mare restituire ilegală de pădure din România ultimilor 25 de ani. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi fost constituit in primavara lui 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor.
Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro, dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza (foto) a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure. Potrivit DNA, in aprilie 2013, Hrebenciuc si Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam si lui Paltin Sturdza ca-i vor determina pe functionarii publici care trebuiau sa il puna in posesie pe Sturdza sa elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare. Printre „entitatile” ce urmau sa fie convinse de tandemul Hrebenciuc-Bengescu se numarau Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, Comisiile locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava si Romsilva. Acestea urmau sa urgenteze indeplinirea actelor sau sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau. Hrebenciuc si Bengescu ar fi acceptat sa primeasca de la cei doi, in schimbul interventiilor lor, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.
Procurorii DNA susțin că Tribunalul Covasna l-a împroprietărit ilegal pe Paltin Sturdza cu imensa pădure din județul Bacău, decizia fiind luată abia după ce judecătorii au fost mituiți de fostul deputat Ioan Adam. Astfel, magistrații Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță au răsturnat întreaga speță, admițând o cerere de revizuire formulată de Paltin Sturdza. Astfel, presupusul moștenitor s-a văzut împroprietărit cu zeci de mii de hectare de pădure (9560 ha pe raza comunelor Palanca și Brusturoasa – domeniul forestier „Palanca”; 7995 ha pe raza comunelor Asău și Goioasa – domeniul forestier „Ciobănuș”; 6302 ha pe raza localităților Dofteana și Dărmănești – domeniul forestier „Brătulești”; 5532 ha pe raza comunelor Agăș și Asău – domeniul forestier „Agăș”; 2218 ha pe raza localităților Comănești; respectiv 11.620 ha teren forestier situat pe raza comunei Dofteana, constituind domeniul forestier „Dofteana și Belechet”.