Social-democrații nu vor mai avea reprezentanți în Consiliul Local (CL) Bacău, după ce aleșii George Bogatu și Svetlana Zaharia au demisionat din forul deliberativ la începutul acestei săptămâni. În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, la prânz, deputatul Cosmin Necula – șeful municipalei PSD – a motivat hotărârea de retragere din CL. Parlamentarul, însoțit în conferință de medicul Svetlana Zaharia, a declarat că la originea deciziei stă respingerea, de către majoritatea PNL – UNPR, a proiectului vizând încredințarea apartamentelor din blocul de pe strada Făgăraș unor medici care activează în sistemul sanitar din municipiul Bacău. Inițiat de consilierii PSD, proiectul a fost „boicotat” de aleșii PNL -UNPR, care s-au abținut de la vot, „trântind” demersul pesediștilor. Finalizat în 2011, blocul de pe strada Făgăraș stă nelocuit de patru ani. Imobilul a fost construit de Primărie pentru medicii care ar fi trebuit să lucreze la Spitalul Municipal, unitate medicală aflată în stadiu de șantier de aproape opt ani.
Deputatul Necula a declarat că PSD nu va nominaliza înlocuitori pentru cei doi aleși demisionari, adăugând că aleșii PNL-UNPR fac politică, nu administrație locală. Parlamentarul a mai spus că proiectul de hotărâre inițiat de consilierii social-democrați este legal și viza acordarea de locuințe în blocul de pe strada Făgăraș medicilor din municipiul Bacău, ce activează în spitalele publice din oraș, în funcție de solicitările acestora. „Nu vom mai desemna înlocuitori în cadrul Consiliului Local. Lăsăm CL să lucreze cum vrea primarul Bacăului și colegii din PNL, consiliați de colegii din UNPR. Ne izbim, de luni de zile, de un zid iar propunerile noastre sunt analizate strict politic. Așteptăm anul 2016 și un nou CL care să facă administrație, nu politică. Politica se face la București, aici acasă e vorba de administrație”, a afirmat Necula.
Șeful municipalei PSD a mai spus că e anormal ca un bloc de locuințe construit din banii contribuabililor să stea pustiu, în condițiile în care medicii de la Spitalul Județean de Urgență tratează, în proporție de peste 55 la sută, pacienți din municipiul Bacău. „Domnul Tescaru (n.r. – viceprimarul Vasile Tescaru) când are o problemă nu merge în beci la tomograful de la Spitalul Municipal. Domnul primar când a avut probleme cardiace a fost tratat la Spitalul Județean. Acel bloc putea fi pus în interesul băcăuanilor, a medicilor care ne tratează. Majoritatea din CL, PNL-UNPR, și-a văzut roadele în acest moment”, a declarat acesta.
Necula a precizat, de asemenea, că PSD va aborda o strategie de comunicare directă cu băcăuanii, optând pentru susținerea inițiativelor cetățenești. Retragerea aleșilor PSD generează și o problemă de legalitate, în condițiile în care aceștia au candidat, la pachet cu PNL, pe listele defunctei Uniuni Social-Liberale (USL). În prezent, CL Bacău are 23 de aleși, 21 fără demisionarii din PSD. Liberalii dețin 12 mandate și este probabil ca numărul lor să crească la 14, suplimentându-se cu aleși PNL din lista de consilieri cu care USL a candidat, în vara lui 2012, la alegerile locale.
„Acest bloc stă gol, neutilizat. Cui îi aduce beneficii? Cui folosește? Ne trezim că medici care ar putea rămâne la noi, în Bacău, pleacă. Trebuiau oferite niște facilități” – dr. Svetlana Zaharia, ex-consilier local PSD
Conform DNA, blocul de pe Făgăraș a fost „dijmuit” de primarul Romeo Stavarache
Celebrul bloc al medicilor de la Spitalul Municipal apare în dosarul penal în care DNA îl acuză pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache, de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. Conform unui material publicat de portalul de știri Bacau.NET, blocul de 10 etaje ar fi trebuit construit de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). În prima parte a lui 2009, pe fondul prăbușirii pieței imobiliare, ANL s-a „spălat” pe mâini cu blocul de pe strada Făgăraș (foto), sistând finanțarea lucrărilor pe motiv că locuințele rezultate nu ar mai fi avut cumpărători. În cursul mai multor întâlniri, la unele dintre ele participând şi Liviu Cenușă, Romeo Stavarache i-ar fi propus constructorului Viorel Rusu (Conextrust) preluarea acestei investiţii de către Primăria Bacău, solicitându-i pentru sine – conform DNA – un procent de 10 la sută din valoarea contractului, solicitare pe care omul de afaceri a acceptat-o. Suma totală plătită de Viorel Rusu conform solicitărilor lui Stavarache s-a ridicat la 1,25 milioane lei.
George Bogatu și Svetlana Zaharia, consilierii locali ai PSD, au susținut – în ședința CL Bacău din 30 iunie – că blocul de apartamente de pe strada Făgăraș, construit de Primărie pentru medicii ce ar fi urmat să deservească Spitalul Municipal, trebuie deschis și pentru alte categorii de medici, ce activează în prezent în unitățile spitalicești din municipiul Bacău. Concret, au propus cei doi aleși, blocul în cauză – nelocuit de 4 ani de zile – poate adăposti și medici ce activează în cadrul Spitalului TBC (aflat în subordinea Primăriei Bacău) sau a Spitalului Județean de Urgență, în condițiile în care Spitalul Municipal este nefinalizat, iar până la terminarea lucrărilor mai sunt necesari ani buni de acum înainte. „Blocul este de ani de zile nelocuit, nici nu știu când va fi pus în funcțiune. E hazlie situația. Ne cramponăm de un apartament-două pentru un bloc care acum e gol. Avem nevoie de medici specialiști”, a declarat consilierul George Bogatu.
Proiectul inițiat de aleșii PSD a picat în plenul Consiliului Local, după ce o majoritate ad-hoc, formată din aleșii PNL – UNPR, s-a abținut de la a exprima un vot pe marginea proiectului de hotărâre susținut de pesediști. „Sper că UNPR nu se reduce la un singur om care hăulește în cadrul Consiliului Local”, a comentat – ironic – deputatul Necula, referindu-se la consilierul UNPR Cristi Manolache și la votul exprimat de formațiunea politică a acestuia.