Reducerea TVA de la 24% la 19% va duce la creşterea consumului, susţine vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă. El spune că scăderea TVA ar fi posibilă în acest an, dar „cel mai sigur ar fi de la 1 ianuarie 2016”, potrivit RFI Romania.
Constantin Niţă precizează că reducerea TVA la 19% „a intrat în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale, deci încă de la început a fost această propunere şi era normal ca printre majoritatea reparaţiilor pe care Guvernul Ponta le-a adus să fie şi această chestiune legată de reducerea TVA-ului la 19%. Sigur, consecinţele unei asemenea reduceri sunt clare. În primul rând, vom avea o creştere a consumului, pentru că numai la produse alimentare asistăm la o scădere a preţurilor la celelalte produse şi la utilităţi, mă refer aici la energia electrică, la utilităţi, toate aceste lucruri se vor concretiza într-o creştere a nivelului de trai şi evident într-o creştere a consumului, care la rândul ei se va reflecta în creşterea economică a ţării”.
În opinia vicepreşedintelui PSD, „este posibil ca această scădere să fie înainte de 1 ianuarie 2016. Aici depinde de analiza pe care Ministerul Finanţelor o va face, dacă există această posibilitate în acest an, nu văd nici un motiv pentru care n-ar face-o, însă cel mai sigur, după opinia mea, ar fi 1 ianuarie 2016”.
Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, după ce Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor. Propunerea de scădere a TVA la 19% a fost făcută de deputatul PNL, Andreea Paul.
Reprezentantul rezident în România al FMI, Guillermo Tolosa, a declarat la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.