Senatul a adoptat, luni, cu 114 voturi pentru, 3 impotriva si 4 abtineri, proiectul de lege privind alegerile locale, astfel incat presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur.
Astfel, proiectul prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Acestia pot fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat.
O alta prevedere a proiectului de lege este ca primarii se vor alege intr-un singur tur, ca si in prezent. Toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.
Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este in prezent, precum si implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetatenilor cu drept de vot si introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului.
In cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii sa fie cei care vor constata incetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, cum era pana acum. Proiectul care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, a fost adoptat in forma stabilita de Comisia de cod electoral si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.