Soția deputatului PNL Lucian Ciubotaru, condamnată – definitiv – la închisoare cu executare de Curtea de Apel Bacău

0

Curtea de Apel a admis vineri recursul formulat de DNA în dosarul de corupție vizându-i pe șefii ADR Nord-Est și directorul societății Inter Print SRL din Bacău. Dosarul viza incriminearea unor infracțiuni de corupție în relație cu obținerea fondurilor europene. Gabriela Ciubotaru, director în cadrul Inter Print, a fost condamnată de instanța de apel la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare, pedeapsă majorată față de cea de 2 ani aplicată de instanța de fond. Conducerea ADR Nord-Est a fost decimată, instanța stabilind – în cazul lui Constantin Apostol și Gheorghe Harja – interzicerea exercitării funcțiilor ocupate la data comiterii infracțiunilor. Pedepsele celor doi au fost, de asemenea, majorate de instanță, însă judecătorii au dispus suspendarea executării acestora și un termen de încercare de 3 ani pentru ambii inculpați. Sentința pronunțată vineri de Curtea de Apel este definitivă. 

curte apel bcInstanța Curții de Apel Bacău a înăsprit pedepsele pentru inculpații din dosarul „Inter Print”. Acestea au fost majorate în raport de sentința pronunțată de instanța de fond, în martie 2014. După ce, inițial, primise 2 ani de închisoare cu suspendare, directorul Inter Print, Gabriela Ciubotaru, soția deputatului PNL Lucian Ciubotaru, a fost condamnată de Curtea de Apel la 2 ani și 10 luni de închisoare, la care se adaugă interzicerea dreptului de a exercita funcția de care s-a folosit la data săvârșirii infracțiunii.

„Majorează cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatei CIUBOTARIU GABRIELA, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.18/1 alin.1 din Legea nr.78/2000 modificată prin Legea nr.187/2012, de la 2 (doi) ani închisoare, la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art.38 alin.1 şi art.39 alin.1 lit.b Cod penal, aplică inculpatei CIUBOTARIU GABRIELA pedeapsa principală cea mai grea, cea de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, la care adaugă 1/3 din cuantumul celeilalte pedepse principale aplicate, respectiv, 4 (patru) luni închisoare. PEDEAPSĂ PRINCIPALĂ REZULTANTĂ – 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare.

În baza art.67 alin.1 Cod penal, cu art.55 lit.a Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatei CIUBOTARIU GABRIELA, pentru infracţiunea prevăzută de art.18/1 alin.1 din Legea nr.78/2000, modificată prin Legea nr.187/2012, şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. g Cod penal, respectiv dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv, aceea de director general al S.C. Inter-Print S.R.L. Bacău.

În temeiul art.65 alin.1 Cod penal, cu art.54 Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatei CIUBOTARIU GABRIELA, pentru infracţiunea prevăzută de art.18/1 alin.1 din Legea nr.78/2000, modificată prin Legea nr.187/2012, şi pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.g Cod penal, respectiv, dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, aceea de director general al S.C. Inter-Print S.R.L. Bacău”, precizează minuta publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Apostol ConstantinConstantin Apostol, șeful ADR Nord Est, a primit o pedeapsă majorată – de 2 ani și 6 luni – instanța de apel dispunând suspendarea executării pedepsei și un termen de încercare de 3 ani. Apostol și-a pierdut funcția de director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, funcție în cadrul căreia a comis infracțiunea pusă în sarcină de DNA. Potrivit minutei citate, Apostol a fost obligat de instanță ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în slujba comunității (fie la AJOFM Bacău, fie la Parcul Industrial Hemeiuș – HIT, din subordinea Consiliului Județean Bacău).

Într-o situație similară se găsește șeful Direcției Organism Intermediar POR, Gheorghe Harja. Curtea de Apel Bacău i-a majorat acestuia pedeapsa la 2 ani și 6 luni, Harja fiind plasat sub un termen de încercare de 3 ani. Potrivit sentinței dată vineri de Curtea de Apel, Harja și-a pierdut funcția de care s-a folosit pentru comiterea infracțiunii, urmând a efectua muncă în folosul comunității pentru 60 de zile (fie în cadrul Primăriei Neamț, fie la DGASPC Neamț).

ISTORIC

gabriela ciubotariu - micDosarul de coruptie in care Gabriela Ciubotariu, Constantin Apostol (seful ADR Nord-Est) si Gheorghe Harja (seful Directiei Organism Intermediar din cadrul ADR) au fost condamnati a fost deschis de procurori inca din 2008. Cauza a fost disjunsa dintr-un dosar mai amplu, aflat inca in lucru, pe fondul interceptarii unor convorbiri intre cei enumerati anterior, care contineau indicii privitoare la savarsirea unor infractiuni.

Lucratorii DNA au inceput sa investigheze modul in care Gabriela Ciubotaru (foto) a pus pe masa ADR Nord-Est mai multe documente, considerate false, in speranta ca societatea Inter Print SRL va obtine finantare europeana pentru modernizarea  si extinderea facilitatilor Inter Print - sediude productie (tiparire). Gabriela Ciubotariu, au sustinut procurorii, ar fi semnat mai multe documente in locul administratorului real al Inter Print, Irina Rusu, bona familiei Ciubotariu. Inadvertenta ar fi antrenat, in mod normal, neeligibilitatea dosarului de finantare depus de Inter Print, insa conducerea ADR Nord-Est a inchis ochii la abateri, girand proiectul firmei bacauane in ciuda neregulilor evidente.

In mai 2009, intre Inter Print si ADR Nord-Est s-a incheiat un contract de asistenta financiara cu fonduri europene, avand ca obiect modernizarea activitatii de tiparire prin asimilarea de noi tehnologii. Inter Print, sustin procurorii DNA, si-ar fi insusit cu acest prilej, pe “nedrept”, suma de peste 689.000 lei, aproximativ 162.000 euro, bani proveniti din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.