Conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) a organizat marți o conferință de presă, încercând să explice jurnaliștilor cauzele care au dus la întreruperea furnizării apei, vreme de 3 zile, în municipiul Bacău. Cu acest prilej, directorul general al CRAB a dezvăluit că în februarie autoritățile administrative vor opera o majorare a prețului apei. Prețul metrului cub de apă furnizat de CRAB va crește, pe cale de consecință, cu 15 la sută. Fenomenele seismice din ultima perioadă au fost invocate de oficialii CRAB drept posibilă cauză a cedării conductei de alimentare cu apă ce leagă lacul de la Valea Uzului (Dărmănești) de municipiul Bacău. Proaspăt uns președinte al Consiliului de Administrație de la CRAB, Constantin Apostol, cumătrul condamnat penal al suspendatului Romeo Stavarache, a recunoscut că aducțiunea de 60 de km a fost prost proiectată, iar lucrările greșit executate.
Majorarea prețului la apă a fost solicitată de conducerea CRAB pentru acoperirea unor credite bancare contractate, spun oficialii societății, în vederea acoperirii cofinanțării proiectului POS Mediu derulat de mai mulți ani la nivelul județului Bacău. Scumpirea, a anunțat Răzvan Găină, directorul general al CRAB, vizează un procent de 15-16 la sută, urmând a fi aprobată de adunarea generală a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Bacău, for din care fac parte toți acționarii CRAB, între aceștia numărându-se principalii acționari – municipalitatea Bacău, respectiv județul Bacău. „Deocamdată nu a fost aprobată creşterea tarifului la apă, cerută pe baza unei expertize. Am avut credite luate pentru finanţări ISPA iar acum avem o investiţie majoră pe POS Mediu, pentru care am făcut o refinanţare”, a declarat Găină, citat de cotidianul Adevărul.
Avaria de proporții survenită la conducta de transport apă de 1000 mm, care a lăsat muncipiul Bacău fără apă timp de 3 zile, a fost cauzată, a apreciat același Găină, de mai mulți potențiali factori. Între aceștia, surpriză, cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter de acum 2 luni. „Vom analiza ce ar fi putut produce o asemenea avarie: poate fi din cauza traficului greu, poate de vina este cutremurul de 5,7 grade de acum doua luni sau o tasare a terenului. Cauzele pot fi multiple. În fiecare zi avem 5-6 intervenţii mai mici. A fost problema asta mare, care s-a văzut, dar să nu vă închipuiţi că nu avem treabă. Nouă nu ni se poate imputa nimic. Sistemul este vechi, am acţionat cât de repede am putut. Conducta se află sub un drum, este acolo şi o cale ferată şi a mai fost şi cutremurul ăsta de acum două luni, care a fost destul de mare. La orice problemă cu această conductă, problemele vor fi identice, sperăm să nu se repete, dar nimic nu e sigur”, a mai spus directorul CRAB, adăugând că aducțiunea este relativ nouă (5 ani vechime), dar conductele sunt ieșite din garanție.
„O mare problemă de proiectare”
După dezvăluirile apărute pe portalul de știri Bacau.NET, având ca obiect instalarea pe șest în funcția de președinte al CA de la CRAB, Constantin Apostol, cumătrul primarului suspendat Romeo Stavarache, a ieșit cu precizări în Ziarul de Bacău. Într-un interviu menit a pune în lumină cauzele avariei de la conducta de peste 60 de km, Apostol admite că aducțiunea a fost greșit proiectată, iar lucrările au fost prost executate. „Această aducțiune, de 63 km, este una dintre cele mai mari din țară, dacă nu cea mai mare, de un metru diametru. Acum ne dăm seama că sunt greșeli de proiectare și greșeli de execuție. Dar avaria este o chestiune tehnică, ce se poate întâmpla oriunde. Avem doar 3 vane, la 63 de kilometri de conducte, după părerea mea e o mare problemă de proiectare. Mare!”, afirmă Apostol în interviul amintit. Cu alte cuvinte, nici cutremurul, nici traficul rutier sau tasarea pământului, toate invocate de directorul general Găină, nu se află printre cauzele avariei. La mijloc e doar un proiect prost gândit și prost executat, sub ochii îngăduitori ai conducerii CRAB.
Aducțiunea de apă de la Valea Uzului a fost parte dintr-un proiect ISPA derulat de municipiul Bacău încă din mandatul fostului primar Dumitru Sechelariu. Proiectul a avut o valoare de 52 milioane euro. Conducta are peste 60 de kilometri lungime și 1 metru în diametru. CRAB derulează în prezent un amplu proiect de dezvoltare a infrastructuri de apă/utilități în județ. Finanțarea este realizată cu fonduri europene, contractate prin POS Mediu. Lucrările sunt, însă, în întârziere, iar banii trebuie cheltuiți până cel târziu către finalul acestui an.