Aeroportul Bacău va fi administrat de o societate deținută de Primărie și Consiliul Județean

1

Contractul de asociere între Consiliul Județean (CJ) Bacău și Municipiul Bacău, în vederea finanțării lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional, va suferi o modificare substanțială ca implicații. Aprobat la sfârșitul lui 2013, contractul va fi amendat, mai întâi, la ședința CJ din 28 martie 2014, urmând ca modificarea să treacă și prin votul consilierilor locali. Principala noutate o constituie intenția celor două entități administrative de a înființa o societate comercială care va administra aeroportul, după finalizarea lucrărilor de modernizare. 

Aeroport - contract asociere amendatNoul contract de asociere menține cotele egale de participare la finanțarea lucrărilor de la aeroport (50-50), între CJ și municipalitate, însă aduce cu sine perspectiva înființării unei societăți care se va ocupa de administrarea aeroportului în locul actualei Regii Autonome. Aceasta din urmă va fi reorganizată în societate pe acțiuni la finalizarea lucrărilor de modernizare.

Conform articolului 4, „la finalizarea obiectivului asocierii părțile convin să demareze procedurile legale privind reorganizarea Regiei Autonome Aeroportul Internațional George Enescu Bacău ca societate comercială pe acțiuni care va avea ca fondatori județul Bacău și municipiul Bacău. Aportul celor doi acționari la constituirea capitalului social al viitoarei societăți va fi stabilit de comun acord la data înființării acesteia”.

Potrivit articolului 5, de asemenea nou-inserat, viitoarea societate comercială va prelua toate drepturile și obligațiile defunctei Regii Aeroportuare existente la data reorganizării acesteia. Din expunerea de motive rezultă că amendarea contractului de asociere a fost solicitată de Primăria Bacău.

Județul Bacău, autoritate contractantă. Municipiul – finanțator

Stavarache si BeneaLa ședința Consiliului Local (CL) din 24 decembrie 2013, când aleșii locali au aprobat asocierea cu CJ, consilierii PDL au cerut ca participarea municipalității la finanțarea lucrărilor de modernizare a aeroportului să se concretizeze în „capitalul social al regiei sau în acțiuni la o viitoare societate” (citește AICI). La momentul respectiv, primarul Romeo Stavarache a declarat că patrimoniul Regiei Aeroportuare are o valoare mult mai mare decât suma de bani cu care municipalitatea se va implica în lucrările de modernizare.

„Daca vrem sa avem actiuni, trebuie sa luam in calcul tot patrimoniul regiei. Noi nu facem lucrari decat intr-o parte a patrimoniului: terminal, parcare, uzina electrica. Tot ce tine de pista aeroportului, consiliul judetean vrea sa obtina finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala. E un proiect care se va depune la anul”, a opinat edilul șef.

Contractul de asociere amendat, ce urmează a fi aprobat de cele două entități administrative, transformă Consiliul Județean (CJ) Bacău în principalul „motor” al realizării investițiilor, municipalitatea devenind doar un finanțator al acestora. Banii urmează să fie virați de municipiul Bacău într-un cont deschis la trezorerie aparținând județului Bacău. De asemenea, județul Bacău va îndeplini calitatea de autoritate contractantă, urmând a se ocupa exclusiv de scoaterea la licitație a contractelor de lucrări din cadrul proiectului. Municipalitatea va avea oameni numiți în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitațiilor organizate de CJ.

Aeroportul a pierdut o treime din pasageri

panica-alerta-aeroport-bacauConform documentației tehnice aprobate de CJ și CL la sfârșitul lui februarie, valoarea contractului de asociere se cifrează la 20 de milioane de euro, din care 12,8 milioane lucrări de construcții și montaj. Suma va fi acoperită, 50/50, de cele două entități administrative asociate, potrivit asigurărilor date de conducerea municipalității Bacău.

O analiză publicată recent de portalul de știri Bacau.NET arăta că cifrele de trafic pasageri de pe aeroportul Bacău sunt în picaj abrupt. Aeroportul a pierdut o treime din pasageri în 2013. Dacă în 2012, prin porțile aeroportului au trecut aproape 400.000 de pasageri (decolări-aterizări), în 2013 numărul lor s-a diminuat sensibil, ajungând la puțin peste 300.000 (citește mai multe AICI).

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.