Aproape 100 de foști angajați ai CET au dat în judecată societatea de termoficare. Aceasta nu le-a plătit ajutoarele de concediere, în conformitate cu prevederile legale. Oamenii au fost concediați la mijlocul anului trecut, când municipalitatea Bacău (patronul CET) a aprobat un plan de restructurare a schemei de personal a societății. Planul prevedea și „măsuri de protecție socială acordate salariaților” disponibilizați de la CET. Protecția socială a fost doar o simplă vorbă-n vânt, în toamna lui 2013 societatea de termoficare optând să intre în insolvență.
Angajații disponibilizați de CET Bacău în primăvara anului trecut se bat în instanță pentru a obține ajutoarele de concediere stipulate în contractul colectiv de muncă. Peste 100 de angajați au fost concediați anul trecut de societatea de termoficare, odată cu sistarea folosirii cărbunelui în producția de energie termică. Sectia Combustibili a fost cea mai afectata de restructurari, aici fiind suprimate 54 de posturi. Prima etapa de restructurare a dus la disparitia a 115 posturi, concedierea colectiva fiind operată „n intervalul 15 mai – 15 iulie 2013.
La sfârșitul lui mai 2013, Consiliul Local aproba un proiect (devenit HCL nr. 182/2013) privind planul de restructurare a personalului de la CET, incluzând și un pachet de măsuri de „protecție socială”. Planul de disponibilizare a personalului (2013-2015) aprobat de CL Bacău viza acordarea de ajutoare de concediere, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă. Potrivit acestuia, ajutorul de concediere se calculează în raport de vechimea în muncă în cadrul societății: disponibilizațiii cu peste 15 ani vechime ar fi urmat să primească un ajutor de concediere egal cu 12 salarii brute, cei cu o vechime de 2-5 ani, doar 4 salarii brute.
În toamna anului trecut, CET a intrat în insolvență, fără ca disponibilizații din primăvară să beneficieze de ajutoarele aprobate în conformitate cu contractul colectiv de muncă. Conform unei note de fundamentare elaborată de Guvernul României în contextul restructurării schemei de personal de la CET SA Bacău, cele 107 concedieri propriu-zise au echivalat cu o influență totală de peste 3,36 milioane lei asupra bugetului asigurărilor de șomaj (1,05 milioane lei), respectiv cheltuieli cu veniturile de completare (2,31 milioane lei).
„După emiterea deciziilor de concediere și încetarea contractelor individuale de muncă, salariații au primit o singură lună ajutorul de concediere, după care plata acestuia s-a sistat. Ulterior, s-a adus la cunoștința salariaților faptul că începând cu data de 26.09.2013 s-a dispus declanșarea procedurii de insolvență pentru SC CET SA (…) Am primit răspuns că aceste ajutoare nu mai pot fi acordate în perioada de observație, urmând ca acestea să fie înscrise din oficiu de către lichidator în tabelul preliminar”, precizează acțiunea înaintată Tribunalului de foștii salariați ai CET.
CET Bacău a intrat în insolvență la sfârșitul lui septembrie 2013, deși la finele lui 2012 primarul Bacăului – Romeo Stavarache – anunța revenirea pe plus a societății de termoficare. Datoriile CET Bacău aferente lui 2012 depășeau 150 milioane lei, cifra de afaceri fiind în scădere față de 2011. Din datele existente la dosar rezulta ca CET a solicitat intrarea in insolventa din cauza datoriilor acumulate, care la 30 iunie 2013 inregistrau un nivel de peste 130 milioane lei. Din aceasta suma, aproximativ 70 milioane lei sunt obligatii de natura fiscala in raport de bugetul statului, restul – adica 62,7 milioane lei – reprezentand obligatii fata de furnizori.
Oamenii concediați sunt reprezentați în instanță de avocatul Maria Jinga, fost jurist în cadrul municipalității Bacău, patronul CET SA. Conform acțiunii depuse la Tribunal, împricinații vor să obțină un titlu executoriu care să le asigure, în final, garanția că plățile lunare aferente ajutorului de concediere vor fi reluate.