A fost finalizată reabilitarea şi modernizarea Maternităţii Spitalului Judeţean Bacau

1

maternitate_bacau1Finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău a fost marcată joi printr-o festivitate la care au fost prezenţi europarlamentarii Daciana Sârbu, Minodora Cliveti şi Cătălin Ivan, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu şi Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Victor Ponta, parlamentari, autorităţi judeţene băcăuane.

 Investiţia a costat aproape 35 de milioane de lei, finanţarea pentru construcţii montaj fiind asigurată de Consiliul Judeţean, valoarea 18,8 milioane de lei, şi Banca Mondială – 11,5 milioane de lei. S-au mai cheltuit peste patru milioane de lei pentru achiziţionarea a 170 de aparate medicale performante şi a instrumentarului de specialitate, bani asiguraţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Europarlamentarul Daciana Sârbu a ţinut să felicite autorităţile judeţene pentru „tenacitatea etalată în realizarea obiectivului” şi pe medicii din maternitate pentru „răbdarea dovedită” în depăşirea momentelor mai dificile din cariera profesională.

„Nu aţi plecat peste hotare, în zone unde condiţiile vă erau mai propice, iar acum răbdarea dovedită de dumneavoastră este răsplătită prin această investiţie ce aduce, iată, la Bacău, nivelul european în domeniu, oferind condiţii de performanţă profesională”, a spus Daciana Sârbu.

La rândul său, europarlamentarul Cătălin Ivan a reliefat faptul că „la Bacău s-a dovedit că se poate şi în România, o ţară unde mai peste tot ţi se spune că este mai dificil, dacă nu imposibil de realizat ceva în aceste vremuri, unde lamentările ţin, de multe ori, loc de implicare către ceea ce vor oamenii”.

El a precizat că „maternitatea din Bacău este acum, ca dotare şi aspect, la nivelul celei mai importante din Bruxelles, ba mai mult, la Bacău are şi aer condiţionat”.

„Este stimulatoriu pentru mine, ca membră a Comisiei pentru sănătate publică din Parlamentul European, să constat că o investiţie ce comensurează multe ‘carate’ în domeniul medicinei a fost realizată şi în oraşul meu, Bacău, chiar într-o vreme de criză. Este un semn clar că Dragoş Benea şi colaboratorii săi şi-au făcut un ţel din îmbunătăţirea stării de sănătate a băcăuanilor”, a spus europarlamentarul Minodora Cliveti.

maternitate_bacauClădirea maternităţii din Bacău fusese construită în perioada 1963-1966, de-a lungul anilor investiţiile rezumându-se doar la mici retuşuri ale finisajelor interioare şi schimbarea instrumentarului medical, dar fără dotări importante din punct de vedere al aparaturii de specialitate.

În primul an de funcţionare numărul naşterilor a atins cifra de 5.343 în 1967, ritmul rămânând constant până în anii 1977-1980, când se înregistrau peste 7.000 de nou născuţi, cu un vârf de 7.389 în 1980. În 1989, numărul naşterilor a scăzut la 5.760, în anul 2.000 atingând cifra de 4.200. De atunci, media anuală se menţine în jurul a 4.000 de naşteri. În actuala formă de dotare şi organizare, Maternitatea Bacău asigură posibilitatea unor naşteri în condiţii de maximă siguranţă pentru mai bine de 5.500 de copii anual.

Sursa: agerpres

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Personalul spagar, mai trebuie „reabilitat”.Toapele si figurantele ,ce vin la servici ,numai, dupa spagi, este neaparat si urgent de indepartat.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.