Presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, dosar de politician la Realitatea

0

sechelariuSechelariu, cu mult timp înaintea lui Vanghelie, a rafinat arta cumpărării voturilor românilor. Tot el a fost, în final, victima acestui mod de a face politică. Orice baron, oricât de puternic, are un păpuşar în spatele său sau depinde de o reţea de influenţă dincolo de politică şi afaceri. Dintr-un simplu mecanic auto în şase ani de democraţie, Sechelariu a devenit milionar în euro şi un adevărat guvernator al Bacăului. Curând însă el a uitat cine şi cum l-a creat…

Sechelariu a fost, atât timp cât a avut putere, o simplă umbră a eminentei cenuşii din politica noastră, cel care a devenit şi un substantiv în sine- hrebenciucul- adică unitatea de măsură a corupţiei după cum îl catalogau adversarii politici. Aşadar, Viorel Hrebenciuc, cel care şi-a tras puterea din seva politică a lui Ion Iliescu la începutul anilor 90 este cu adevărat baronul politic al PSD. În 2004, acesta a intrat în conflict deschis cu efervescentul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, pe care tot el îl promovase în politică. Sechelariu – că să parafrazăm o replică de film – muşcase mâna care l-a creat!

Dumitru Sechelariu şi fratele său, Sergiu, reuşiseră să între în graţiile premierului de atunci Adrian Năstase. Sergiu fusese promovat secretar de stat în ministerul Transporturilor, condus de mega- baronul Miron Mitrea. Mitrea şi Hrebenciuc fuseseră prieteni dar au intrat repede în conflict pentru că Sergiu Sechelariu nu-i dădea socoteală ministrului Mitrea. După ce s-au lipit de Năstase, fraţii Sechelariu şi-au promovat oamenii lor de încredere de la Bacău. Ajunseseră să nu mai dea socoteală nimănui pentru că beneficiau de protecţia lui Năstase. Aşa a ajuns celebră Irina Jianu, condamnată alături de Adrian Nastase la închisoare, şefa inspecţiei naţionale în construcţii. De fapt, toate societăţile acuzate că i-ar fi dat mită lui Năstase prin lucrările de construcţie de la blocul din strada Zambaccian provin din Bacău şi aparţineau grupării Sechelariu. Deloc întâmplător, preşedintele Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri, cât se poate de enigmatic, faptul că Adrian Năstase a fost înfundat tocmai de colegii săi de partid. Evident, Băsescu nu se referea aici la Jianu sau la familia Sechelariu! Acelaşi Sergiu Sechelariu a direcţionat sume impresionante de bani către regii asfaltului din Bacău, Dorin Umbrărescu şi Costel Căşuneanu, pentru a construi drumurile naţionale din Moldova.

hrebenciucÎn 2004, Viorel Hrebenciuc, alături de Ion Iliescu, s-a implicat personal ca Dumitru Sechelariu să nu mai ajungă primar al oraşului ; astfel, necunoscutul liberal Romeo Stavarache a preluat printr-un vot negativ fotoliul de edil. Puterea fraţilor Sechelariu s-a stins apoi încet. Dumitru Sechelariu s-a retras la domeniul său de lângă Bacău îmbolnăvit şi acuzat în câteva dosare penale pentru mită. Hrebenciuc a rămas în picioare şi negociază încă marile jocuri de putere de la Bucureşti.

Povestea de la Bacau merge însă mai departe. Într-un mod cât se poate de cinic, Hrebenciuc s-a dispensat de Sechelariu şi l-a desemnat succesor în locul său tocmai pe protejatul său politic, fost viceprimar al Bacăului, tânărul Dragos Benea. Legătura dintre Sechelariu şi Benea era una asemănătoare dintre tată şi fiu, a scris presa locală din Bacău. Benea este deja la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău. Ritualul politic de la Bacău este unul obişnuit în România. Elevul tânăr şi ascultător îi ia locul profesorului său căzut în dizgraţie (a se vedea povestea lui Victor Ponta şi Adrian Nastase).

Aşadar, la Bacău, Hrebenciuc l-a impus lider local pe Dragoş Benea. Care s-a dovedit un tânăr ascultător şi fără pretenţii de a fi un lider politic naţional, aşa cum îşi dorea Dumitru Sechelariu. De aceste lucruri se ocupă Nea Viorel la Bucureşti, căruia nu-i place să i se bage lumea în farfuria cu combinaţii politice.

dragos_beneaAjuns şef al Consiliului Judeţean, Dragoş Benea a continuat activitatea lui Sechelariu; practic cuplul Hrebenciuc- Benea a preluat tot ce construise ca influenţa şi putere fostul primar. În 2004, înainte de campania electorală, primăria Bacău, condusă pe atunci de Dumitru Sechelariu, a acordat firmei celebrului Dorinel Umbrarescu -Drumuri SA – în doar o lună, 31 de lucrări de reparaţii străzi, dintre care 23 fără licitaţie. Valoarea acestora s-a ridicat la peste 225 miliarde lei vechi, deşi în bugetul pe 2004 au fost prevăzute doar 128 miliarde lei vechi pentru reparaţii străzi. Cel care s-a ocupat de semnarea contractelor cu firma lui Umbrărescu a fost chiar Dragoş Benea, actualul preşedinte al consiliului judeţean, pe atunci viceprimar.

Benea a continuat apoi să-l hrănească cu lucrări grase pe Umbrarescu- regele asfaltului – cel care a fost inventat, de fapt, în guvernarea Năstase. Acesta a încasat sume considerabile de la ministerul Transporturilor, condus tocmai de Sergiu Sechelariu. La fel ca şi Benea, omul de afaceri băcăuan apropiat de familia Sechelariu s-a reorientat către noul centru de putere local Hrebenciuc- Benea. În cele două mandate de şef al judeţului, presa locală a arătat că părinţii lui Dragoş Benea s-au mutat într-o vilă nouă, alte bunuri ale familiei fiind trecute pe numele logodnicei sale, cu care Dragoş Benea amână să se casatoresca din motive legate de justificarea averii.

Concluzia acestui dosar este una cinică. Oricât de puternic ai fi, în timp cei apropiaţi ţie vor dori pentru ei o parte din puterea pe care o ai. Dacă cedezi, curând vei ajunge dependent de ei, dacă nu cedezi la timp, apropiaţii sau alţii la fel de puternici vor lua cu forţa ceea ce ai. Conform proverbului latin- Omul este lup pentru om!

Sursa: Realitatea

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.