Pe 15 septembrie 2022, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a semnat ordinele de incetare a mandatelor pentru 7 consilieri locali din Cleja. Decizia a venit dupa ce acestia au boicotat activitatea de CL, absentand nemotivat, in intervalul 31 mai – 31 august, la sedintele de Consiliu Local. Este vorba despre 5 consilieri USR si 2 ALDE. În perioada menționată, au fost convocate 7 ședințe ordinare și extraordinare, absența nemotivată a celor 7 consilieri locali punând CL Cleja în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a decide ce e mai bine pentru comună.
Codul Administrativ statuează obligația aleșilor locali de a participa la ședințele consiliului local („consilierii locali … nu pot lipsi de la lucrările consiliului local”), respectiv „consilierii locali, … aflați în serviciul colectivității locale…, au îndatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea competențelor autorităților administrației publice locale din care fac parte … cu bună-credință și fidelitate față de țară și de colectivitatea care i-a ales” (art. 222).
In decembrie, cei 7 consilieri USR-ALDE de la Cleja au pierdut procesul cu Prefectura Bacau, in prima instanta.
Acestia au facut recurs la decizia data de magistratii bacauani, iar apelul s-a judecat la Suceava. Astfel, Curtea de Apel Suceava, unde cauza a fost strămutată între timp, a respins – de la primul termen de judecată (6 iunie) – recursul declarat de fostul consilier local G. Alexof (USR/CL Cleja) împotriva ordinului de prefect prin care am constatat încetarea mandatului său (şi al altor 6 aleşi locali), în urma sesizării formulate de secretarul general al UAT Cleja, în contextul absenteismului nemotivat al acestora de la şedințele forului deliberativ.
„Decizia definitivă a instanței sucevene dă dreptate demersului Instituției Prefectului – Județul Bacău şi deschide calea finalizării unei telenovele administrative în care şicanele repetate ale celor 7 consilieri (5 USR, 2 ALDE) au blocat activitatea administrației locale de la Cleja mai bine de jumătate de an, timp în care comuna a ratat mai multe oportunități, inclusiv obținerea de fonduri europene din cauza nedepunerii aplicațiilor prin care UAT putea obține aceste finanțări.Cu prilejul judecării recursului am aflat şi care e definiția „opoziției active” pentru un consilier de la USR care se presupune că trebuia să-i reprezinte în CL, cu loialitate, pe cetățenii care i-au oferit votul lor de încredere: opoziție activă înseamnă să vii la şedință, să semnezi condica şi să pleci fără a mai participa la şedință, după care – eventual – să-ți încasezi şi indemnizația de consilier local la final de lună. Dacă mai adaug că cei 7 împricinați, deci şi perdantul de ieri, sunt apărați de acelaşi avocat Bulai – fostul prefect al USR care, în 2021, a blocat nejustificat în instanță bugetul municipiului Bacău (la ordinul primarului Viziteu, şeful său de partid) – înțelegem mai bine ce mentalități retrograde guvernează această organizație ai cărei membri, dacă ar fi privați de smartphone-uri & gadgeturi, pur şi simplu nu ar mai exista în viața publică.” a transmis prefectul judetului Bacau – Lucian Bogdanel