In judetul Bacau exista peste 120.000 de pensionari. Dintre acestia, aproximativ 4.000 obtin simultan venituri din pensie si salarii. 843 de bacauani iesiti la pensie sunt si angajati la stat. Lunar, acestia cumuleaza atat pensia cat si veniturile salariale, ambele de la statul roman.
Conform informatiilor prezentate de ZF.ro, un salariu mediu in sectorul ”administraţie publică şi apărare” este de 4.961 de lei net. In sanatate si asistenta sociala, venitul mediu este de 3.859 lei. In Romania exista 1,2 milioane de bugetari. Salariile acestora ating aproximativ 10% din PIB-ul Romaniei.
Daca avem un salariu mediu, in sectorul bugetar, de ~aproximativ 4.000 lei pe luna / net, observam ca in judetul Bacau, cei 843 de pensionari angajati la stat pot obtine peste 700.000 euro / luna. Intr-un an, angajatii pensionari genereaza cheltuieli salariale de peste 8 milioane de euro. La asta se adauga si taxele salariale.
Intr-un articol prezentat de Bacau.net, in urma cu cateva zile, am prezentat cazul Politiei Locale unde 7 pensionari sunt angajati in institutie. Veniturile unora pot depasi si 20.000 lei luna, cumuland pensia cu salariul.
In judetul Bacau exista si pensionari de invaliditate gradul 3, care sunt angajati la stat. 63 de persoane obtin simultan venituri din pensie si salariu. Mentionam ca pensionarii de gradul 1 si 2 nu pot obtine si venituri din salarii. Conform legislatiei in vigoare, pensionarul incadrat la invaliditate de gradul 3 , si-a pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Guvernul Orban vrea sa interzica din 2020 cumulul pensiei cu salariul, astfel ca angajatii pensionari vor fi nevoiti sa aleaga dintre cele doua, nemaiputand cumula pensia cu salariul.
Conform informatiilor prezentate in presa, acestia vor avea 15 zile pentru a opta intre cele doua :
„Beneficiarii dreptului la pensie care aparţin sistemului public de pensii, dar şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, precum şi beneficiarii de pensii de serviciu, care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, realizate din execitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, ori de o unitate administrativ – teritorială nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.”
Cu toate astea, legea nu este pentru toti. Alesii locali, parlamentarii si judecatorii CCR vor putea cumula in continuare cele doua venituri :
„Am stabilit faptul că aceste prevederi nu vor fi aplicate astfel încât să fie afectat un drept, cum este dreptul de a fi ales, așa cum spun și hotărâri ale CCR. Cu alte cuvinte, am ținut cont de hotărârile Curții și am explicat că ele nu se pot aplica aleșilor din plan centra și local, respectiv judecătorilor CCR” a spus Ministrul Muncii