Municipiul Bacău va beneficia de finanţare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea a circa 50 de blocuri de locuinţe. Măsura vine ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a aloca o finanţare de 22,8 milioane de euro Regiunii de Dezvoltare Nord – Est, finanţare de care vor beneficia municipiile reşedinţă de judeţ aflate în componenţa Regiunii Nord – Est.
Pentru urgentarea tuturor procedurilor, primarul Romeo Stavarache s-a întâlnit, la sediul primăriei, cu 18 preşedinţi de asociaţii de proprietari, alte două întâlniri fiind programate în cursul zilelor de 21 şi 22 septembrie, cu alţi 37 de preşedinţi de asociaţii de proprietari. Aceştia au obligaţia de a informa corect cetăţenii pe care-i reprezintă cu privire la această oportunitate de finanţare şi de a întocmi toate documentele ce le revin, documente care vor sta la baza cererii de finanţare.
“Alocarea de fonduri europene este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, o şansă de care trebuie să profităm din plin, acum. Fondurile Uniunii Europene nu au culoare politică şi sunt decis să mă bat pentru fiecare euro care poate ajunge în oraşul nostru, reabilitarea termică a locuinţelor fiind extrem de importantă, cu evidente beneficii pentru oameni. Vorbim de creşterea confortului, de mai mulţi bani economisiţi, de estetică, de reducerea poluării”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
Proiectele vor putea fi depuse începând cu 15 octombrie, iar programul va fi funcţional de la 1 noiembrie 2012, în condiţiile în care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui să depăşească 30 de zile. Proiectele vor fi aprobate după principiul „primul venit, primul servit”.
Decizia Comisiei Europene de a aloca aceste fonduri Regiunii Nord – Est este un preambul la finanţarea pentru reabilitatea termică a locuinţelor în perioada 2014 – 2020. În calitate de raportor al Comitetului Regiunilor, pe fondul de Coeziune, Romeo Stavarache a impus pe agenda Comisiei Europene, pentru perioada 2014 – 2020, alocarea de fonduri pentru reabilitarea imobilelor de locuit, România urmând să primească circa 5 miliarde euro pentru dezvoltarea acestui program.
“Am susținut că este nevoie de mai multă flexibilitate în alocarea și cheltuirea fondurilor europene. O demarcare foarte strictă a fondurilor nu serveşte interesul local şi regional în planificarea investiţiilor de o manieră integrată. Consider că au fost prea multe restricții, ceea ce nu ajută comunitățile locale sau regionale. În demersul meu nu am avut în vedere doar ce se întâmplă în Românias. Situația este aceeași la nivelul întregii Uniuni Europene. De aceea, am propus ca investiţiile în eficienţa energetică a clădirilor să poată beneficia de sprijin prin fondul de coeziune.”, a declarat Romeo Stavarache.