Plasticul are rolul sau in zilele noastre, facand parte din masini, comutere, telefoane, jucarii, practic fiind peste tot. Cu toate astea, exista un singur loc in care plasticul nu este recomandat, si anume utilizarea sa in recipientele pentru mancare si apa.
1. Compuşii toxici din plastic te pot îmbolnăvi grav
Compusii toxici din plastic imbatranesc organismul. Este normal sa suferi de anumite probleme de sanatate pe masura imbatranarii, dar anumiti compusi care se afla in plastic pot accentua acest lucru. Tot mai multe studii ştiinţifice dovedesc că substanţele chimice toxice ce pot fi găsite în plastic provoacă probleme de sănătate care variază de la cancer la infertilitate.
2. Nu există un plastic inofensiv
Plasticul care conţine compusul extrem de toxic bisfenol A (BPA) a fost tot mai mult subiect de ştiri în ultima vreme. Şi din acest motiv, consumatorii au fost păcăliţi să creadă că dacă un produs este “fără BPA” atunci este perfect sigur. Astfel companiile in loc sa foloseasca „BPA” folosesc „BPS”, un verisor primar al BPA, care poate fi la fel de toxic.
3. Plasticul poate cauza probleme de fertilitate şi reproducere
Abilitatea de a procrea un copil sănătos este un miracol şi un eveniment incredibil în viaţa unei persoane. Însă, compuşii toxici care pot fi întâlniţi în componenţa plasticului ar putea face acest lucru să fie extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru milioane de persoane. Ceea ce a fost o speculaţie la un moment dat, devine acum un lucru sigur, deoarece tot mai multe studii şi cercetări dovedesc faptul că toxinele afectează capacitatea de reproducere.
4. Chimicalele din plastic te pot face gras
Există multe motive pentru care aproape două treimi dintre adulţii americani sunt fie supraponderali, fie obezi. Însă, unul din aceste motive poate fi cantitatea mare de plastic cu care mâncarea şi băutura noastră intră în contact direct.
5. Plasticul este foarte dăunător pentru planeta noastră
Indiferent dacă eşti un ecologist dedicat sau acest subiect nu se află pe lista de priorităţi, ideea este că trăieşti pe această planetă, şi tot aici vor trăi şi copiii tăi şi nepoţii tăi. Cu toţii avem o responsabilitate de a menţine planeta la un nivel locuibil, cât mai mult posibil.
În primul rând, plasticul este făcut în cele mai multe cazuri din petrochimicale cu ajutorul unui proces energetic intensiv care provoacă o poluare masivă şi o descărcare toxică majoră.