Primaria Onesti va concesiona peste 46 hectare de teren in vederea construirii unui parc solar in zona platformei industriale. Caietul de sarcini privitor la operatiunea de concesionare, in dimensiune de doar 3 pagini, a fost aprobat deja de Consiliul Local, care si-a dat girul – in sedinta din 8 octombrie – pentru demararea procedurilor. In mod paradoxal, din proiectul de hotarare promovat de executivul onestean a lipsit expertiza tehnica care a “cimentat” pretul de pornire al concesionarii.
“Ar fi fost bine sa avem si noi acea evaluare. Era bine sa se faca o comparatie si cu alte orase, cu alte primarii, pe baza raportului de expertiza”, a aratat Marcel Bujor, consilier local PP-DD.
In replica, secretarul municipiului, Daniel Spanu, a afirmat ca raportul de expertiza s-a aflat la comisiile din subordinea CL, alcatuite tot din alesi, si ca acesta putea fi contactat fara probleme.
Pret de pornire: 79.000/an
CL a acceptat ca pretul de pornire in derularea licitatiei de concesionare sa fie de doar 0,17 lei/mp/an. El a fost stabilit pe baza expertizei intocmite de inginerul Constantin Dogaru, evaluator autorizat ANEVAR.
Un calcul simplu arata ca pentru concesionarea suprafetei de peste 465.000 mp, municipalitatea Onesti va primi o redeventa anuala de 79.000 lei, daca valoarea de concesionare ramane la 0,17 lei/mp/an. In conditiile in care o singura firma si-ar fi manifestat interesul fata de perspectiva preluarii in concesiune a celor 46,5 hectare.
Parc solar chinezo-german, cu lobby romanesc
Potrivit oficialilor Primariei Onesti, terenul scos la concesionat este de proasta calitate. Caietul de sarcini atesta ca terenul nu poate fi utilizat decat pentru scopul propus, orice schimbare a destinatiei urmand sa faca obiectul discutiilor in plenul CL.
La mijlocul lui septembrie, CL Onesti aproba de principiu demararea procedurilor de concesionare, fara sa se cunoasca prea multe detalii privitoare la firma care va prelua terenul sau la valoarea redeventei. Concesiunea se va intinde pe o perioada de 15 ani, timp in care firma se angajeaza sa investeasca sume de ordinul zecilor de milioane de euro in construirea unui parc fotovoltaic.
Conform unor surse administrative, societatea interesata ar fi germana, insa muncitorii si panourile solare vor veni tocmai din China. Promotorii proiectului ar fi doi controversati afaceristi din sudul judetului.