La examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023, organizat pentru elevii care au finalizat studiile liceale, la nivelul județului Bacău sunt înscriși 3.714 candidați. Dintre aceștia, 3.334 sunt absolvenți de clasa a XII-a, seria curentă, 44 sunt absolvenți de clasa a XIII-a, seria curentă, iar 336 de candidați sunt din seriile anterioare. Toți aceștia vor susține probele scrise în 16 centre de examen.
În fiecare zi de examen, accesul candidaţilor în centrul de examen este permis începând de la ora 7:30, până la ora 8:30. La intrarea în centrul de examen, candidații trebuie să se legitimeze cu actul de identitate, iar cei care dețin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, unde primesc o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba în cauză. Lucrările candidaţilor eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează. Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat. Candidații eliminați de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
Toate probele scrise încep la ora 9.00, timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor. În urma distribuirii subiectelor, candidaţii vor verifica primirea tipului de subiect corespunzător şi vor semna procesul-verbal care menţionează în mod explicit acest lucru. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen. Toate probele sunt monitorizate audio-video.
Calendarul probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2023:
– 26 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română;
– 27 iunie, proba scrisă obligatorie a profilului (Matematică/Istorie);
– 28 iunie, proba scrisă la alegere a profilului și specializării;
– 29 iunie, Limba și literatura maternă (în județul Bacău nu sunt candidați înscriși).
Prin ordin al ministrului Educației, probele orale – de verificare a competențelor lingvistice la limba și literatura română, competențelor digitale și competențelor lingvistice la o limbă de circulație internațională studiată în timpul anilor de studii liceale – sunt echivalate cu mediile obținute în liceu.
Primele rezultate vor fi afișate luni, 3 iulie, până la ora 12:00, zi în care pot fi depuse și contestațiile la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice (în intervalul orar 12:00 – 18:00). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 7 iulie. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe internet, respectându-se Regulamentul General privind protecția datelor personale. Codurile individuale sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Următoarea sesiune a examenului de bacalaureat 2023 va avea loc în luna august, după ce în perioada 17-24 iulie 2023 are loc înscrierea candidaților, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe. Conform calendarului, cea de a doua sesiune a Bacalaureatului 2023 se va finaliza pe 29 august, când vor fi afișate rezultatele finale.
Comunicat de presa ISJ Bacau