332 de „grei” plătiţi de stat, trimisi in judecata de DNA anul trecut

0

Inter Print - sediuProcurorii DNA au trimis în judecată anul trecut 828 de inculpați, dintre care 332 au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice sau alte funcții importante în stat, arată raportul privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe 2012. Printre înalții funcționari publici judecați pentru corupție s-au aflat 7 demnitari, 1 consilier personal al ministrului, 1 vicepreședinte de Consiliu județean, 10 magistrați, 17 avocați, 31 de polițiști, un director al D.G.I.P.I., 28 de lucrători vamali (din care un director D.R.A.O.V.), 7 comisari de Gardă Financiară, 12 inspectori fiscali (3 directori şi 8 inspectori D.G.F.P., 1 inspector A.N.A.F.), 1 vicepreședinte de sindicat, 1 rector, 1 prorector, 10 directori de companii/societăți naționale și 13 directori din alte instituții publice.

13% dintre cele 803 persoane fizice trimise în judecată anul trecut îşi desfășurau activitatea în instituții de aplicare a legii, spun procurorii. Printre ei s-au aflat  5 magistrați, 71 de polițiști și 45 de funcționari instituții financiare și vamale de control. Potrivit procurorului șef Laura Oprean, anul 2012 a marcat o creștere a numărului persoanelor condamnate definitiv pentru acte de corupție, cu 150% față de anul anterior. Printre cei condamnați definitiv anul trecut s-au aflat 8 demnitari (un ministru, un deputat- secretar de stat la momentul săvârșirii infracțiunilor, un senator – comandant al Statul Major al Forţelor Terestre la momentul săvârșirii infracțiunii, un secretar de stat, un secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii, un subprefect, 2 directori adjuncți ai unui serviciu de informații – cu rang de subsecretar de stat). Potrivit DNA, 90% dintre inculpații care au primit decizii definitive în dosare de corupție în 2012 au fost găsiți vinovați, respectiv condamnați.

Procurorii au acordat un spațiu special, în cadrul raportului, dosarelor privind fraudele cu fonduri europene. În 2012 au fost întocmite 54 de rechizitorii privind 124 de inculpați, dintre care 12 persoane juridice. Prejudiciul total reținut în cazul acestor dosare a fost de peste 92 milioane de lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), valoare de patru ori mai față de cea din 2011. Fondurile europene prejudiciate au fost acordate în cadrul unor finanțări provenite din: Fondul European de Garantare în Agricultură, SAPARD, PHARE, Fonduri Structurale – POSDRU, Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, se arată într-un comunicat al DNA.

Serviciul Teritorial Bacau al DNA s-a facut remarcat prin trimiterea in judecata a conducerii Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, in deja faimosul dosar de coruptie vizand tipografia Inter Print (foto). In sarcina lui Constantin Apostol (foto) si Gheorghe Harja, eminentele cenusii de la varful ADR, procurorii au retinut complicitatea la infractiunea de folosire sau prezentare de declaratii false, inexacte sau incomplete. Concret, sefii ADR au inchis ochii la mai multe nereguli constatate in dosarul prin care Inter Print solicita fonduri europene pentru retehnologizarea tipografiei. In dosar mai este acuzata si Gabriela Ciubotariu, director general al Inter Print, precum si doi functionari din cadrul ADR Nord-Est. Procurorii sustin ca societatea ar fi obtinut 160.000 de euro, fonduri europene, pentru modernizare folosind inscrisuri si declaratii false. Ministerul Dezvoltarii s-a constituit parte civila in dosar, urmarind recuperarea banilor obtinuti in mod nelegal de catre Inter Print.

Vezi mai multe AICI

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.