Urmare a fenomenelor meteo din ultimele zile, caracterizate de ploi torențiale cu cantități de apă de până la 35 l/mp, descărcări electrice, căderi de grindină și vijelii, în județul Bacău a fost afectată alimentarea cu energie electrică în 35 de localități. Au acționat 7 echipe din cadrul companiei E-ON Electrica pentru remedierea avariilor de pe liniile electrice și de la posturile de transformare din localitățile Onești, Filipești, Bogdănești, Oituz, Hatman, Ferăstrău, Urechești, Coțofănești, Cornățel, Pralea, Blidari, Sănduleni, Versești, Livezi, Bârzulești, Orasa, Deleni, Buhoci, Berzunți, Florești, Corni, Căiuți, Racova, Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Cleja, Ardeoani, Botești, Viforeni, Moinești, Săucești, Siretu, Schineni, Șerbești, Dumbrava.
De asemenea, în perioada 8-12 iunie 2013, cantitățile de apă în județul Bacău au depășit 20 l/mp în 24h și s-au produs scurgeri de pe versanți ce au generat pagube însemnate în special la drumuri, poduri, podete și terenuri agricole. Pagubele înregistrate în urma evaluarilor efectuate în teren de către echipele mixte desemnate prin Ordin al prefectului Claudiu-Octavian Serban, au fost în 25 de comune, fiind avariate un număr de 5 case (în Motoșeni, Dealu Morii, Izvorul Berheciului și Glăvănești), 26 de anexe și inundate 700 ha teren arabil. Au fost afectați 38 de km de drumuri județene și 201 km de drumuri comunale, 26 de podețe, 12 poduri, 4 străzi, în total, pierderile fiind estimate la valoarea de 5130 mii lei.
Toate pagubele din cele 25 de comune – Plopana, Dealu Morii, Filipeni, Lipova, Rachitoasa, Podu Turcului, Stanisesti, Glavanesti, Izvorul Berheciului, Motoseni, Luizi Calugara, Sarata, Nicolae Balcescu, Corbasca, Huruiesti, Secuieni, Filipesti, Ungureni, Livezi, Strugari, Beresti Tazlau, Casin, Stefan cel Mare, Dofteana si Oituz – au fost transmise într-un raport sinteză către Ministerul Afacerilor Interne ca notă de informare, în vederea analizei posibilităților de alocare a fondurilor necesare executării lucrărilor de refacere.
Întrucât, în acest timp, alternează perioadele de vijelii, ploi însemnate de tip furtună cu perioadele de caniculă, la sfîrșitul săptămânii trecute, prefectul Claudiu-Octavian Șerban a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care a fost aprobat și Planul de măsuri al CJSU Bacău pentru diminuarea efectelor negative ale fenomenului de caniculă. În acest sens, în perioada iunie – august, sunt deschise 28 de puncte de prim ajutor în județ, dintre care 6 în municipiul Bacău. De asemenea, sunt suplimentate cadrele medicale din serviciile medicale de urgență și serviciul de ambulanță. În intervalul orar 11.00 – 18.00 sunt deschise toate lăcașurile de cult pentru ca cetățenii să se adăpostească în caz de nevoie.
Se impune folosirea judicioasă a resursei de apă potrivit priorităților, întâi asigurându-se alimentarea cu apă a populației, apoi a sectorului industrial și, apoi, în agricultură. Se impune respectarea strict a condițiilor igienico-sanitare și lanțul de frig pentru desfacere, depozitare și transportul alimentelor, controalele în acest sens fiind intensificate și în unitățile de alimentație public și colectivă, în unitățile de cazare și tabere școlare. Se impune restricționarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00.
Crește nivelul de monitorizare a zonelor de risc pentru izbucnirea unor incendii de proporții (la fond forestier, miriști sau terenuri agricole) în vederea intervențiilor rapide. Sunt organizate patrule mobile compuse din personal al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Maior Constantin Ene” și Direcția Silvică pentru scurtarea timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.