27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

0

Marți se împlinesc 70 de ani de când armata sovietică a eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau, iar momente de comemorare sunt prevăzute în multe locuri din lume. 300 de supravieţuitori şi numeroşi lideri europeni participă, la Muzeul Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei, la comemorarea victimelor nazismului. Sunt prezenţi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, al Franţei, François Hollande, şi al Ucrainei, Petro Poroşenko. 

La Ierusalim, comemorarea celor 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz va avea loc la Memorialul Yad Vashem, în prezenţa premierului Benjamin Netanyahu. La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis decorează astăzi mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului, iar la Sighet, la Casa Memorială, care adăposteşte Muzeul Culturii Evreieşti, va fi o zi de reculegere, după cum transmite corespondentul RRA, Adrian Marchiş.

În expunerile de astăzi, istorici şi muzeografi sigheteni reflectă tragedia evreilor maramureşeni, în special a familiei lui Elie Wiesel, născut la Sighet, conversaţia dintre Elie Wiesel şi generalul Vasili Petrenko, pe atunci comandant al trupelor sovietice, care a eliberat Auschwitz la 27 ianuarie 1945 şi justificările acestuia despre ofensiva târzie pentru eliberarea lagărului. Se prezintă un film tematic, realizat de BBC, despre ororile din lagăr şi mărturiile puţinelor victime rămase în viaţă.

La Casa Memorială „Elie Wiesel” din Sighet sunt deschise şi două importante expoziţii dedicate Holocaustului şi vieţii şi activităţii lui Elie Wiesel, anunță Radio România Actualitatăți.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit în Holocaust.

Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.