Administrația „Apele Române” anunță că, în comparație cu săptămâna trecută, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 79,77%, estimându-se că va ajunge la 77% până la sfârșitul lunii iulie. În aproape 450 de localități, inclusiv 6 orașe care beneficiază de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populației se face cu restricții, respectiv în anumite intervale orare. Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere, ajungând la 4.000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie de 5.350 mc/s.
Administraţia Naţională „Apele Române” anunţă, luni, că, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77% (în scădere faţă de săptămâna trecută, când era de 80%).
”Menţinem însă un volum de cca 3,46 miliarde mc existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de cca. 77%”, arată sursa citată.
”În prezent, în 449 de localităţi (inclusiv comune şi sate) reprezentând 15% din localităţile de la nivel naţional, din care 6 oraşe (Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial municipiul Iaşi) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată cu restricţii de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare. Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele Botoşani – 140 localităţi, Iaşi – 77 localităţi, Alba – 62 localităţi, Gorj – 35 localităţi, Vrancea – 21 localităţi, Bacău – 19 localităţi, Neamţ – 17 localităţi, Galaţi – 16 localităţi, Hunedoara – 12 localităţi, Vaslui – 10 localităţi, Olt şi Argeş – 8 localităţi”, transmit reprezentanţii ”Apele Române”.
Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, specialiştii de la ”Apele Române” fac apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei.
sursă: news.ro