Din cele 313 persoane încadrate de ANAF în lista celor cu risc fiscal, 18 persoane trebuie să justifice diferențe de peste 20 milioane lei, între veniturile obținute și cheltuielile efectuate, se arată într-un material realizat de ANAF.
Situația pe intervale de risc fiscal – diferența între cheltuieli, constituiri de depozite, investiții etc. dintr-o perioadã, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, și veniturile declarate în aceeași perioadã – mai indică 118 persoane care trebuie să justifice între 1 și 5 milioane de lei, 48 de persoane trebuie să justifice între 5 și 10 milioane de lei, 45 de persoane – între 100.000 și 500.000 de lei, iar 40 de contribuabili trebuie să justifice sume cuprinse între 500.000 și un million de lei. 35 de contribuabili trebuie să justifice între 10 și 20 de milioane de lei, iar cele ”mai mici” sume trebuie justificate de 9 contribuabili.
Persoanele care prezintã risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, în cea mai mare parte, datorită faptului că sunt rude sau afini cu persoane încadrate în tranșele superioare de risc, selectarea făcându-se concomitent, potrivit prevederilor legale. Potrivit unui comunicat dat publicității săptămâna trecută, Fiscul investighează averile a 7 băcăuani cu „risc fiscal”. La nivel național, ANAF realizează cele mai multe verificări ale averilor deţinute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), Bucureşti (31), urmate de judeţele Suceava (14), Buzău (10) şi Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primă fază a programului derulat.
În Bacău, Prahova şi Dolj vor fi verificate câte 7 persoane cu risc fiscal, iar în Olt, Gorj, Mehedinţi, Maramureş şi Mureş câte 6 persoane.