În ultimele 24 de ore (31 octombrie-01 noiembrie a.c.), pompierii băcăuani au răspuns unui număr de 30 solicitări primite pe Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Cele mai multe intervenții au constat în acordarea ajutorului medical de urgență, respectiv 16 astfel de cazuri. De asemenea, în perioada menționată, salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 10 incendii, într-o misiune pentru asistența persoanelor, o misiune pentru descarcerare și au gestionat alte două intervenții în sprijinul comunităților. Printre misiunile semnificative înregistarte în intervalul de referință, amintim:
Intervenție a pompierilor băcăuani pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din comuna Livezi
În cursul nopții trecute, 31 octombrie a.c., pompierii băcăuani au fost solicitați să intervină în comuna Livezi, sat Bălăneasa, în urma unui apel primit în dispeceratul ISU-SAJ, care anunța producerea unui incendiu la o casă de locuit.
De urgență, la locul indicat de apelant s-au deplasat două atospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Onești.
La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului și a camerelor de locuit, pe o suprafață de aproximativ 80 mp.
Prin intervenția promptă a pompierilor militari, acesta a fost lichidat în limitele găsite, fiind astfel înlăturat riscul de extindere la construcțiile învecinate.
Din cercetările efectuate la fața locului, cauza probabilă de producere a incendiului este coșul, burlanul de fum defect sau necurățat.
În acest context, targem din nou un semnal de alarmă și solicităm cetățenilor să manifeste prudență la exploatarea mijloacelor de încălzire.
Pentru a evita producerea unor tragedii, vă recomandăm să țineți cont de următoarele măsuri:
– Asigurăți-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum, cel puţin o dată pe an;
– Puneți materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asigurați izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere;
– Folosiți doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectați întocmai instrucţiunile producătorului;
– Depozitați cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc;
– Stingeți întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.
Pentru mai multe informații, consultați ghidul INCENDIU existent pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență: https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-incendiu/.