Guvernul vrea sa exproprieze peste 1,66 milioane metri patrati pentru a face loc viitoarei sosele de centura a Bacaului. In sedinta din 14 august, Executivul a aprobat un buget minuscul, de doar 7,5 milioane lei (1,68 milioane euro), pentru efectuarea exproprierilor. Un calcul simplu arata ca guvernantii ofera o suma ridicola, de 1 euro/mp, cetatenilor ale caror proprietati se intersecteaza cu coridorul variantei ocolitoare. Proiectul de infrastructura, asteptat de bacauani de aproape 10 ani, se afla pe lista de rezerva a POS-Transport, exercitiul bugetar 2007 – 2013.
Conform Notei de fundamentare ce a stat la baza hotararii aprobate de Guvern in 14 august, pentru construirea centurii municipiului Bacau este necesara exproprierea a 1564 de imobile, situate pe raza teritorial-administrativa a comunelor Hemeiuş, Letea Veche, Luizi Călugăra, Nicolae Bălcescu, Sărata şi Săuceşti. In total, cele peste 1500 de imobile supuse exproprierii pe cauza de utilitate publica numara 1,66 milioane de metri patrati. Bugetul afectat operatiunilor de expropriere, aprobat de asemenea in sedinta din 14 august a Guvernului, se ridica la putin peste 7,5 milioane lei, adica 1,68 milioane euro. Un calcul simplu arata ca guvernantii nu sunt dispusi sa ofere, in medie, mai mult de 1 euro/mp de teren expropriat. Cum in unele cazuri, evaluarile vor dovedi ca imobilele expropriate valoreaza mai mult de 1 euro/mp, este de asteptat ca anumite proprietati sa fie „cumparate” de Guvern la pret de nimic, mult sub 1 euro/mp, pentru ca Executivul sa se incadreze in bugetul destinat exproprierilor.
Nota de fundamentare subimparte varianta ocolitoare in 3 „obiecte” (tronsoane) distincte, cel mai important dintre acestea fiind – de departe – asa-numitul inel estic, un traseu de aproximativ 20 km, imaginat in lungul DN 2. Peste 16 km din obiectul 1 se suprapun cu traseul viitoarei Autostrazi Moldova, pe directia sud-nord. Obiectul 2 ocoleste Bacaul pe la nord, reprezentand un traseu cuprins intre DN 15 si DN 2, in lungime totala de 3,16 kilometri. Ultima portiune din centura, „obiectul 3”, ocoleste Bacaul pe la vest (pe traseul DN 2 si DN 11), masurand 7,36 kilometri. Varianta ocolitoare va masura, prin urmare, peste 30 de kilometri, autoritatile avand in colimator portiunea cea mai importanta, inelul estic.
Statutul pe care-l are proiectul soselei de centura a Bacaului este, de asemenea, interesant. Conform Notei de fundamentare elaborate de Ministerul Proiectelor de Interes National, condus de Dan Sova, varianta ocolitoare va fi finantata din Fondul European de Dezvoltare Regionala, de la bugetul de stat, precum si din … alte surse legal constituite. In aprilie 2013, intr-un raspuns remis senatorului Dragos Luchian (USL-PNL), in urma unei interpelari formulate de acesta, Dan Sova sublinia ca soseaua de centura a Bacaului este inclusa in lista proiectelor de rezerva ce urmeaza sa fie realizate cu fonduri ramase in exercitiul financiar 2007 – 2013, prin POS-Transport. Cu alte cuvinte, in masura in care exista economii realizate in proiectele principale derulate prin POS-T (exercitiul 2007-2013), soseaua de centura a Bacaului, ca proiect aflat pe lista de rezerva, va beneficia, la randu-i, de finantare.
Potrivit portalului de achizitii publice SEAP, valoarea centurii Bacaului se ridica la 591 milioane lei (fara TVA), alte 52,5 milioane lei fiind prevazute ca suma necesara acoperirii cheltuielilor neprevazute. Cuantumul acestora atinge aproximativ 10 la suta din valoarea intregului contract, o suma considerabila. Societatile interesate, mai precizeaza anuntul publicat in SEAP, vor depune oferte la valoarea estimata de 591 milioane lei, aceasta fiind estimarea de referinta in cadrul procedurii organizate de CNADNR. Dintr-un anunt publicat de CNADR in Sistemul de achizitii publice rezulta ca procedura de depunere a ofertelor a fost prelungita pana in data de 8 august 2013, data la care a avut loc si deschiderea acestora. Conform unor informatii publicate de portalul de stiri Hotnews, regii asfaltului din judetul Bacau – Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu – isi disputa de zor adjudecarea contractului. (Sursa foto: Income Magazine)
Ce poduri si pasaje se vor construi pe cele 3 „obiecte” (tronsoane) din componenta soselei de centura Bacau:
OBIECTUL 1
Pasaj peste CF 500 Ploieşti – Vicşani şi CF industrială km 1 + 065 (zona Sofert, conform Notei de fundamentare)
Pod peste râul Bistriţa km 3 + 126 (DN2)
Pasaj pentru trecere animale km 4 + 230
Pasaj pe DC 87 km 5 + 408
Pod peste canal de fugă Letea km 5 + 533
Pasaj pe DC 86 Letea Veche – Holt km 9 + 128
Pasaj pentru trecere animale km 11 + 860
Pasaj pe DN 2F km 12 + 623
Pod peste râul Precista şi DJ 207F km 14 + 199
Pasaj pentru trecere animale km 15 + 140
Pod peste dig Săuceşti km 15 + 976
Pasaj pe DJ 207F Săuceşti – Schineni km 17 + 032
Pod peste Precista km 18 + 252
OBIECTUL 2
Pod peste Canal de fugă şi râul Bistriţa km 1 + 143
Pasaj peste CF 500 Ploieşti – Vicşani km 2 + 762
OBIECTUL 3
Pod peste Vale km 1 + 524
La Obiectul 3 au fost prevăzute stânga – dreapta la km 6 + 300 parcaje pentru drum naţional principal. Parcajele sunt prevăzute cu: − locuri de parcare turisme; locuri parcare autocare; locuri parcare persoane cu dizabilitati; grup sanitar şi fosă septică; alimentare cu apă – puţ forat; pavilioane acoperite de relaxare; telefonie; panouri de orientare; spaţii verzi.