EXCLUSIV: Sinistratii de pe Martir Horea vor milioane de euro de la E.ON Gaz

0

Victimele exploziei din decembrie 2010, cand o explozie la o conducta de gaz a distrus un bloc de locuinte pe strada Martir Horea, vor sa obtina milioane de euro de la E.ON Gaz Distributie SA. Pretentiile sinistratilor au fost formulate odata cu constituirea acestora in parti civile, in cadrul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Bacau, in care furnizorul de gaz a cerut deja stramutarea.

Luca Elena, a carei locuinta se afla cel mai aproape de focarul deflagratiei, pretinde de la furnizorul de gaz suma de 100.000 euro (pentru distrugerea totala a apartamentului), precum si alti 500.000 de euro cu titlu de daune morale. Marin Luca, scos de sub daramaturi de pompieri in decembrie 2010, solicita daune materiale in cuantum de 70.000 lei, precum si daune morale in valoare de jumatate de milion de euro.

Daniel Nastrut si Sorin Boiangiu pretend, fiecare, daune morale de 200.000 euro, in timp ce Maria Hazu si Emil Uricaru cer de la E.ON Gaz Distributie cate 300.000 de euro cu titlul de daune morale. Sinistratii mentionati solicita bani si in contul apartamentelor distruse de deflagratie, sumele pretinse variind de la 50.000 euro pana la 60.000 euro.

Mai multe victime ale exploziei au declarat ca-si vor formula pretentiile in raport de E.ON Gaz abia in faza de judecata a cauzei. De asemenea, un numar semnificativ de persoane, care s-au pomenit cu autoturismele facute praf in urma deflagratiei, nu s-au mai constituit in parti civile, intrucat daunele suferite au fost acoperite cu bani proveniti de la societatile de asigurari.

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a constituit in parte civila in cauza, pretinzand suma de peste 9500 lei, la fel ca Serviciul Judetean de Ambulanta ce are, in schimb, pretentii ceva mai mici, doar 1634 lei.

E.ON si 7 angajati, in culpa

Conform rechizitoriului intocmit de procurorul Nicolae Cristian Ursulescu, furnizorul de gaz alaturi de alti 7 angajati au fost pus sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, distrugere din culpa si vatamare corporala din culpa.

In cauza, E.ON Gaz Distributie a solicitat stramutarea dosarului (la termenul din 2 octombrie 2012) invocand presiuni mediatice, precum si o stare generala defavorabila – in opinia avocatilor E.ON – judecarii dosarului intr-o instanta bacauana.

Bogdan Pocovnicu, avocatul sinistratilor, a avut o iesire ironica la adresa E.ON Gaz, declarand ca solicitarea firmei este inacceptabila.

“Daca e sa o luam  asa, inseamna ca dosarul lui Adrian Nastase – la ce presiuni mediatice au fost – ar fi trebuit stramutat in Ungaria. Trebuia solutionat undeva peste hotare. A lua acest dosar din Bacau si a-l duce cine stie pe unde inseamna mult prea mult pentru oamenii astia napastuiti”, a declarat Pocovnicu.

Fara comentarii

Oficialii E.ON Gaz au refuzat sa faca comentarii dupa termenul din 2 octombrie, invocand faptul ca litigiul se afla inca in faza de judecata.

Reabilitarea si consolidarea blocului sarit in aer in decembrie 2010 costa peste 1,7 milioane lei. Sinistratii au primit de la Guvern 1 milion de lei pentru refacerea imobilului, Primaria Bacau facand demersuri pentru obtinerea de la executiv a diferentei de 700.000 lei. Desi au trecut 2 ani de la nefericitul eveniment, blocul a ramas in aceeasi stare. Singurul pas inainte realizat in aceasta perioada a fost elaborarea unui proiect de refacere a imobilului de locuinte.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.